İsrail’den cuma işkencesi

İsrail’den cuma işkencesi

İsrail, ramazanın ilk cumasını kılmak için Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa’ya akın eden Filistinlilere çok sayıda engel çıkarıp, birçoğuna izin vermedi. Bazı noktalarda izdiham meydana geldi. İslam başkentlerinden Ortadoğu’daki bu zulme de tepki gelmedi. 56 yaş üstü Filistinlilere serbestiyet sağlayan uygulamanın da kağıt üstünde kaldığını anlatan Filistinliler “İbadete yasak bir işgal gerçeği” dedi.

Her yıl olduğu gibi bu ramazanda da Tel Aviv yönetimi, işgal altındaki bölgelerde insanlık dışı uygulamalarını sürdürüyor, İsrail güçleri, dün ramazan ayının ilk cuma namazını Mescid-i Aksa’da kılmak isteyen Filistinlilerin işgal altındaki Batı Şeria’dan Kudüs’e geçişlerini engelledi. Görgü tanıkları, İsrail güçlerinin Batı Şeria’dan Kudüs’e geçişte kurulan kontrol noktalarına takviye birlikler gönderdiğini ve kimlik kontrolü yaptığı bazı Filistinlilerin geçişine izin vermediğini aktardı.

Kudüs’ün güneyindeki “300” isimli kontrol noktası ile kuzeyindeki Kalandiya kontrol noktasında Batı Şeria’dan Kudüs’e geçmek isteyen Filistinliler izdiham oluşturdu. Filistinli Abdulaziz el-Esad (60), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kalandiya kontrol noktasından birçok kez Kudüs’e geçmeye çalıştığını, askerlerin her seferinde kimlik kontrolünün ardından “güvenlik önlemi” gerekçesiyle geçişine izin vermediğini söyledi.

İsrail’in ibadet için Doğu Kudüs’e girişte getirdiği yaş sınırı şartını karşılayan 60 yaşındaki Esad, “İsrail kolaylık sağladığını iddia ediyor ama bu bir yalan. Burada olan şey hareketin kısıtlanması ve ibadetin yasaklanmasıdır.” ifadelerini kullandı. Filistinlilerin çoğunun “güvenlik” gerekçesiyle geri çevrildiğini hatırlatan Esad, “Bu da bizim işgal altında olmamızın gerçeğidir.” diye konuştu. İsrail, 20 Mart’ta aldığı kararla Filistinlilerin ramazan ayında Mescid-i Aksa’da cuma namazına katılmaları için yaş sınırı getirmişti. İşgal altındaki Batı Şeria’da yaşayan Filistinli kadınlar, 12 yaş altı çocuklar ve 56 yaş üstü Filistinli erkeklerin, Mescid-i Aksa’da cuma günleri ibadet etmek için işgal altındaki Doğu Kudüs’e izin olmaksızın gelebileceği açıklanmıştı.

45 ile 55 yaş arası Filistinli erkeklerin ise Mescid-i Aksa’ya ibadet etmeye gelebilmek için özel izin alması şartı koşulmuştu. İşgal altındaki Batı Şeria’da yaşayan Filistinliler, İsrail’in inşa ettiği güvenlik duvarının ötesindeki işgal altındaki Doğu Kudüs’te yer alan Mescid-i Aksa gibi kutsal mekanlara gitmek ve İsrail içindeki akrabalarını ziyaret için özel izne ihtiyaç duyuyor. İşgal altındaki Batı Şeria’dan çıkmak için Filistinlilerin, güvenlik duvarı boyunca yer alan 23 kontrol noktasından birini kullanması gerekiyor.

100 BİN MÜSLÜMAN ENGELLERE RAĞMEN SAF TUTTU

İsrail’in kısıtlamalarına rağmen yaklaşık 100 bin Filistinli ve yabancı Müslüman ramazan ayının ilk cuma namazını Mescid-i Aksa’da eda etti. İşgal altındaki Batı Şeria’da yaşayan Filistinliler, sabahın erken saatlerinden itibaren Beytüllahim kentini ile Kudüs’ü ayıran İsrail’in askeri kontrol noktasından geçti. İsrail güçleri, kimlik kontrolü yaptığı bazı Filistinlilerin geçişine izin vermedi.Yetişkin ve çocuk her yaştan kadın ve erkek, Mescid-i Aksa içindeki mescitlerin yanı sıra Harem-i Şerif’in bahçe ve avlularını doldurarak saf tuttu.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Aksa’da ramazan ayının ilk cumasına yaklaşık 100 bin kişi katıldı. Vakıflar İdaresine bağlı onlarca gönüllü de tıklım tıklım dolan Harem-i Şerif’te ibadet düzeninin sağlanması için görev aldı. Harem-i Şerif’te her yıl ramazan boyunca günlük ortalama 10 bin Müslüman ibadet ediyor, bu sayı cuma günleri 150 bine kadar çıkıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN