İsrail'e ABD yardımı darbesi! 17,6 milyar dolarlık paket reddedildi

İsrail'e ABD yardımı darbesi! 17,6 milyar dolarlık paket reddedildi

ABD Temsilciler Meclisi, İsrail'e 17,6 milyar dolar destek öngören tasarıyı "tek başına İsrail'e yardım" öngörüp başta Ukrayna olmak üzere diğer iç ve dış politika başlıklarını dışarıda bırakması sebebiyle reddetti. Tasarı, 250 evet oyuna karşın 180 hayır oyu ile geçmesi için gereken 3'te 2 çoğunluğun gerisinde kaldı.

ABD Temsilciler Meclisi, İsrail'e yönelik 17,6 milyar dolarlık ek destek öneren ancak Ukrayna'ya yardımı ve diğer önemli dış politika maddelerini içermeyen bir tasarıyı reddetti. Oylamada, 250 evet oyuna karşılık 180 hayır oyu ile tasarı, gerekli 3'te 2 çoğunluğa ulaşamadı.

Oylamada, 166 Demokrat üyenin ve 14 Cumhuriyetçi üyenin tasarıya karşı oy kullanması, Meclis'teki parti içi ve partiler arası çekişmelerin bir yansıması oldu. Tasarının reddedilmesinde, Cumhuriyetçi Meclis Başkanı Mike Johnson'ın girişimiyle, sadece İsrail'e destek sağlayıp Ukrayna'ya yardımı ve diğer önemli konuları dışarıda bırakan yaklaşımı etkili oldu.

İLHAN OMAR VE RASHİDA TLAİB GAZZE NEDENİYLE KARŞI ÇIKTI

Demokrat üyelerin çoğu, tasarıya politik gerekçelerle ve özellikle diğer maddelerin dışlanmasına tepki göstererek karşı oy kullandı. Öte yandan, Temsilciler Meclisi'ndeki tek Filistinli vekil Rashida Tlaib ve Müslüman vekil Ilhan Omar gibi progresif kanada yakın isimler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarının uluslararası hukuk ihlalleri nedeniyle tasarıya karşı çıktıklarını ifade etti.

Demokratlar, uzun süredir Ukrayna ve İsrail'e askeri yardımlar ile ABD-Meksika sınırının güvenliğine ilişkin maddeleri bir arada değerlendirilmesini istiyor. Cumhuriyetçiler ise sınır güvenliği konusunu ayrı bir mesele olarak ele almayı ve Biden yönetiminin önerilerinin ötesinde adımlar atılmasını talep ediyor.

BIDEN'DAN VETO TEHDİDİ

ABD Başkanı Joe Biden, daha önce yaptığı açıklamada, sadece İsrail'e destek öngören ve diğer önemli maddeleri içermeyen bir tasarının kendisine ulaşması halinde veto edeceğini belirtti. Demokrat vekil Emanuel Cleaver ise oylamanın ardından yaptığı açıklamada, bu tür bir tek yönlü tasarının kabul edilmesinin diğer tüm konuları göz ardı etmek anlamına geleceğini vurguladı.

Bu olay, ABD Senatosu'nda daha önce yaşanan bir durumu tekrarladı. Aralık 2023'te Senato, sınır güvenliği maddelerini gündeme getiren Cumhuriyetçilerin oylarıyla bir Ukrayna yardım paketini reddetmişti. Bu hafta gündeme gelmesi beklenen ve Ukrayna ile İsrail'e yardımları ve sınır güvenliği maddelerini içeren 118 milyar dolarlık bir paket ise, Cumhuriyetçilerin aleyhte oy kullanacakları açıklamasıyla şimdiden rafa kaldırıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN