İsrail’in 40 binden fazla masum sivili katlettiği saldırılar, 19 Ocak’ta imzalanan ateşkes anlaşmasıyla bitmedi. Euro-Med’in açıklamasına göre, İsrail o tarihten bu yana Gazze’de 145 Filistinliyi öldürdü ve 605 kişiyi yaraladı.
Cenevre merkezli sivil toplum kuruluşu Avrupa-Akdeniz İnsani Hakları İzleme Örgütü (Euro-Med), İsrail’in ateşkes ihlallerini gözler önüne serdi.
Gazze’de can kaybı 48 bin 503’e yükseldi
Euro-Med'den yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in, ateşkesten bu yana Gazze Şeridi'ndeki soykırımın bir parçası olarak abluka ve aç bırakmayı "yavaş öldürme" aracı olarak kullandığı ifade edildi.
İsrail'in, Gazze Şeridi'nde ateşkes yürürlüğe girdiğinden beri 145 kişiyi öldürdüğü, 605 kişiyi yaraladığı kaydedildi. Buna göre her 48 saatte 7 kişinin öldürüldüğü vurgulandı.
ÖLÜMCÜL SUÇLAR BELGELENDİ
Ayrıca İsrail ordusunun özellikle Gazze Şeridi'nin kuzey ve doğu sınırları boyunca uyguladığı tampon bölge yakınındaki evlerini denetlemeye çalışan Filistinlilere karşı keskin nişancı ateşi, Quadcopter tipi dronlar ve insansız hava araçlarıyla saldırılar düzenleyerek ölümcül suçlar işlemeye devam ettiğinin sahadaki ekipler tarafından belgelendiği aktarıldı.
Gazze’nin güneyindeki Refah kentinin ateşkesten bu yana en çok hedef alınan bölgelerden biri olduğu, İsrail'in herhangi bir askeri bir gerekçe olmaksızın devam eden bu saldırılarının kınandığı ifade edildi. İsrail'in yardım ve temel malzeme girişini engelleyerek Gazze Şeridi'ni boğan kapsamlı kanunsuz ablukayla, bölgede yavaş ve kademeli ölümlere yol açan daha ölümcül yaşam koşullarını dayatarak soykırım politikalarını tırmandırmayı sürdürdüğü belirtildi.
İsrail, ateşkese rağmen Refah’a saldırdı: 1 Filistinli hayatını kaybetti
YARDIMLAR BÖLGEYE GİTMİYOR
Ablukanın devam etmesiyle yaklaşan insani felakete dikkati çekilen açıklamada, 2 Mart'tan bu yana sınır kapılarının kapatılması nedeniyle pazarların mal sıkıntısı çekmeye başladığı, birçok yardım merkezi ve aşevinin faaliyetlerini durdurduğunu kaydedildi.
Çocuklar başta olmak üzere bölgede ciddi yetersiz beslenme vakaları yaşanabileceği, bunun da sağlıkta geri dönüşü olmayan kalıcı fiziksel ve zihinsel sakatlıklara neden olabileceği uyarısı yapıldı. Euro-Med'in açıklamasında ilgili kuruluşlara ve ülkelere de "Gazze’deki soykırımı durdurmak için yasal sorumluluklarını üstlenmeleri ve acilen harekete geçmeleri, İsrail'i ablukadan vazgeçmeye zorlamak için gerekli tüm tedbirleri uygulamaya koymaları" çağrısı yapıldı.