İsrail'in savaş sonrası planı hazır: Gazze'yi tampon bölge yapmak istiyor

İsrail'in savaş sonrası planı hazır: Gazze'yi tampon bölge yapmak istiyor

Gazze'de 'İnsani ara'nın ardından saldırılarına yeniden hız veren İsrail güçleri, savaş sonrası döneme dair planlarını hazırladı. İsrail'in, Gazze'de 'tampon bir bölge' oluşturmayı hedeflediği, bunu da Arap ülkeleri ve Türkiye ile paylaştığı iddia edildi.

Geçici ateşkesin sona ermesinin ardından saldırılarına yeniden başlayan İsrail'in Gazze sınırının Filistin tarafında bir tampon bölge oluşturmak istediği aktarıldı. Üç bölgesel kaynağa göre İsrail, planını 2020 yılında ilişkilerini normalleştirdiği Birleşik Arap Emirlikleri'nin yanı sıra komşuları Mısır ve Ürdün'e de iletti.

Mısırlı güvenlik kaynaklarına dayandırılan haberde, 7 Ekim sonrası normalleşme sürecini durduran Suudi Arabistan'a ve Türkiye'ye de bilgi verildiği aktarıldı.

Habere göre bu girişim, İsrail'in savaş sonrası döneme dair planlarını gösterse de saldırılarının yakın zamanda sona ereceğine işaret etmiyor.

yeni-proje-3.jpg
28 ekim tarihinde bir tv programına katılan Ophir Falk

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Dış Politika Danışmanı Ophir Falk, Reuters’a yaptığı açıklamada, planın çok detaylı olduğunu ve Hamas sonrası için üç katlı bir sürece dayandığını söyledi.

AMAÇ: MİLİTANLARIN İSRAİL'E SIZMASINI ÖNLEMEK

Tampon bölgenin askerden arındırma sürecinin bir parçası olabileceğini de belirtti. Üst düzey İsrailli bir güvenlik yetkilisi de, olası bir tampon bölgeyi güvenlik önemli olarak nitelendirdi.

Amacın da "militanların İsrail'e sızmasını önlemek" olduğunu belirtti. Olası bir tampon bölgenin derinliği bilinmiyor.

PLANIN İLETİLDİĞİ ÜLKELER YORUM YAPMADI

Reuters haber ajansına göre, planın iletildiği ülkeler yorum yapmadı. Sadece Birleşik Arap Emirlikleri, istikrara ve bir Filistin devletine ulaşmak için ilgili tüm tarafların üzerinde mutabakata vardığı savaş sonrası düzenlemeleri destekleyeceğini bildirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN