İtalya ile Fransa arasında ‘göçmen’ krizi: Bakan Paris gezisini iptal etti

İtalya ile Fransa arasında ‘göçmen’ krizi: Bakan Paris gezisini iptal etti

İtalya Dışişleri Bakanı, Fransız bir bakanın iki ülke arasındaki tartışmalı göçmen problemiyle ilgili yeni tartışmada Roma'nın göç politikasını “kabul edilemez” şekilde eleştirmesinin ardından Paris gezisini iptal etti.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, RMC radyosuna verdiği bir röportajda, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin ülkesinin karşı karşıya olduğu "göç sorunlarını çözmekte yetersiz olduğunu" söylemişti.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Darmanin'in "kabul edilemez" sözlerini eleştirerek Paris gezisini iptal etti. Tajani, "Avrupa'nın ortak meydan okumalarıyla yüzleşilmesi gereken ruh bu değil" dedi.

FRANSA YENİ GÖRÜŞME İSTİYOR

Fransa Dışişleri Bakanlığı daha sonra, Tajani'nin Fransız mevkidaşı Catherine Colonna ile yapılması planlanan görüşmenin "yakında" yeniden planlanabileceğini umduğunu söyleyerek dindirmeye çalıştı. Açıklamada, "Fransız hükümeti, hızla artan göçmen akışlarının ortak sorununu çözmek için İtalya ile birlikte çalışmak istiyor" ifadeleri kullanılarak, İtalya ile ilişkilerin "her iki ülke ve liderleri arasındaki karşılıklı saygıya dayandığı" belirtildi.

Bakanlık, göç sorunlarının tüm AB üyeleri tarafından birlikte ele alınması gerektiğini belirterek, "ancak uyum ve sakin diyalog yoluyla başarılı ve etkili olabileceğimizi akılda tutmaları gerektiğini" söyledi.

YENİ İKTİDARLA İLK KRİZ

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron liderliğindeki merkezci Fransız hükümeti, son yıllarda göç konusunda İtalyan kabineleriyle defalarca karşı karşıya geldi. Gerginliklerin sonuncusu, aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri partisinin seçimleri kazanmasıyla Meloni'nin 230 göçmen taşıyan bir yardım gemisinin İtalya'ya yanaşmasına izin vermemesiyle yaşanmıştı.

O zamandan bu yana ilişkiler, Macron ve Meloni'nin mart ayında Brüksel'de müzakereler için bir araya gelmesiyle düzeldi. Ancak göç, ekim ayında göçmen botlarını durdurma sözü vererek göreve başlayan Meloni hükümeti için önemli bir sorun olmaya devam ediyor.

Yılın başından bu yana, çoğunluğu Kuzey Afrika'dan olmak üzere İtalya kıyılarına gelen göçmenlerin sayısında bir artış oldu. İtalyan İçişleri Bakanlığı’na göre, 2022'nin aynı dönemindeki sayının neredeyse dört katına çıkarak 1 Ocak'tan bu yana 42 binden fazla insan İtalya kıyılarına gitti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN