İtalya, İsrail-Libya için arabuluculuk yaptı iddiası

İtalya, İsrail-Libya için arabuluculuk yaptı iddiası

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ve açığa alınan Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş'un geçen hafta Roma'da gerçekleştirdikleri gizli görüşme, İtalyan hükümetinin uzun süre arabuluculuk yaptığı iddialarıyla gündemde. Cohen ile Menguş'un Roma'daki gizli toplantısı, İtalyan basınında da geniş yer buldu.

İtalyan gazetesi La Repubblica'nın yetkililere dayandırdığı haberine göre, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ve açığa alınan Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş'un Roma'daki gizli görüşmesi için İtalya hükümetinin uzun süre arabuluculuk yaptığı iddia edildi. İddiaya göre, 1965'ten bu yana diplomatik ilişkisi olmayan İsrail ve Libya'nın görüşmesi için tarafsız ve gizli bir yer seçilmesi anlaşılabilir.

İtalyan Dışişleri Bakanı Antonio Tajani'nin gözetiminde gerçekleşen bu görüşmenin, İtalya'yı Trablus'un yakın ortağı rolüne getirdiği belirtiliyor. Corriere della Sera gazetesi de benzer bir haberle, son aylarda Libya'daki tarafların İsrail'in desteğini aradığını yazdı.

MENGUŞ, İTALYA'DA İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANI İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ

İsrail Dışişleri Bakanlığı, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ve açığa alınan Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş arasında geçen hafta gerçekleştirilen görüşmenin "tarihi" olduğunu belirten bir açıklama yaptı. Açıklamada, toplantının amacının "iki ülke arasında işbirliği ve ilişki olanaklarının incelenmesi" olduğu ifade edildi.

Görüşmenin, iki ülke dışişleri bakanları arasında gerçekleştirilen ilk toplantı olduğuna değinilirken, bakanların iki ülke arasındaki tarihi bağları, Libya Yahudilerinin mirasını, işbirliği olasılıklarını ve İsrail'in insani konularda, tarım, su yönetimi gibi konularda verebileceği yardımları ele aldığı belirtildi.

BAKAN MENGUŞ AÇIĞA ALINMIŞTI

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş'un İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile gerçekleştirdiği görüşme nedeniyle açığa alındığını duyurmuştu. Hükümet tarafından yapılan açıklamada, Menguş hakkında soruşturma açılacağı belirtilmiş ve Dışişleri Bakanlığı görevine vekaleten Abdullah ez-Zeni atanmıştı.

9-001.jpg

LİBYA, İSRAİL'İ TANIMIYOR

Libya, İsrail'i tanımıyor ve Tel Aviv ile diplomatik ilişkisi bulunmuyor. Ayrıca Libya pasaportunda, "İşgal altındaki Filistin toprakları (İsrail) dışında bütün ülkelere gidebilir." notu yer alıyor. İsrail ile ilişki kurmak kanunen yasak ve cezai müeyyideye tabi. Libya'daki İsrail'i Boykot Kanunu adlı yasada, gerçek ya da tüzel kişilerin İsrail'deki kişi veya kurumlarla anlaşma yapması yasaklanıyor. Kanunun 7. maddesine göre, bu yasağa uymayanlar hapis cezasıyla cezalandırılıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN