Japon profesörden akılalmaz öneri: Toplu intihar yaşlanan nüfusa çözüm olacak

Japon profesörden akılalmaz öneri: Toplu intihar yaşlanan nüfusa çözüm olacak

Toplu intiharın Japonya'nın yaşlanan nüfusuna çözüm olabileceğini öne süren bir Yale profesörü, açıklamalarıyla ülkenin gençleri arasında ün kazandı ve enerji içeceği reklamında oynadı.

SELMAN CÖMERT

Yale Üniversitesi'nde ekonomi profesörü olan Yusuke Narita, Japonya'nın yaşlanan nüfusuna karşı toplu intiharı çözüm olarak ileri sürdüğü tartışmalı öneriyi, birkaç kez kamuoyu önünde tartıştı. Aralık 2021'de Japon bir haber programına konuşan Narita, "oldukça net bir çözümün" toplu intihar veya yaşlılar için toplu "seppuku" (hara-kiri) olacağını söylemişti.

Dünyada en yüksek yaşlı vatandaş oranına sahip olan Japonya'da 65 yaş ve üstü nüfusun yüzdesi, 1950'lerden bu yana istikrarlı bir şekilde artıyor. Geçen ay, Japonya Başbakanı Fumio Kişida ülkenin bir nüfus krizinin eşiğinde olduğunu söylemişti. Başbakan Kişida, nüfusu kontrol etmek için politikaların bir an önce uygulanması gerektiğini belirterek, ülkenin azalan doğum oranlarıyla mücadele etmek için acil adımlar atma sözü vermişti.

"BÖYLE BİR TOPLUM YARATMAK İÇİN ÇOK ÇALIŞABİLİRSİNİZ"

Geçen yıl toplu intihar önerisiyle ilgili bir gencin Yale profesörünü sıkıştırması üzerine Narita, korku filmi "Midsommar"daki (2019) yaşlı bir kişinin uçurumdan atlayarak intihara gönderildiği bir sahneden bahsetmişti.

The New York Times'ta (NYT) yer alan habere göre Narita, "Bu (toplu intihar) iyi bir şey olsun ya da olmasın, bu cevaplaması daha zor bir soru. Bunun iyi olduğunu düşünüyorsanız, belki de böyle bir toplum yaratmak için çok çalışabilirsiniz" dedi.

ÖJENİ YASASI DİRİLİYOR MU?

Japonya'da siyasi açıdan tartışılan ötenaziyi de gündeme getiren Narita, gelecekte "yardımlı intiharı" zorunlu hale getirmenin de gündeme geleceğini söyledi.

Ötenaziden bahsederken Narita, 19 yaşındayken anevrizmadan mustarip olan annesinden bahsetmiş ve ona bakmanın kendisine ayda 100.000 Japon Yenine (14 bin 200 TL) mal olduğunu anlatmıştı.

NYT'da yer alan bir habere göre, söz konusu tartışmalar bazı Japon politikacıları endişelendirdi. Eleştirmenler, kamuoyunun bu tartışmalar nedeniyle 1948'deki Irk Koruma Yasası'nın (öjenik) dirileceği hissine kapılmasından endişe ediyor.

Dünya üzerinde benzerleriyle karşılaşılan Irk Koruma Yasası; kalıtsal hastalıkları, akıl hastalıkları ve zihinsel engelli kişilerin gönüllü ve gönülsüz kısırlaştırılmasına izin vermişti.

GENÇLER ARASINDAKİ POPÜLARİTESİ ARTTI

Kendisini eleştirenlere rağmen Narita, Japonya'da yaşlı nesillerin ekonomik ilerlemelerini engellediğini düşünen gençler arasında büyük bir takipçi kitlesi edindi.

Twitter'da 550 binden fazla takipçisi olan Yale profesörü Narita, düzenli olarak çevrimiçi Japon programlarında, dergi kapaklarında ve bir enerji içeceği reklamında yer alıyor.

NYT'a konuşan Narita, yorumlarının büyük ölçüde bağlamından koparıldığını ve odak merkezinde Japonya'daki "büyük iş insanlarının" egemenliği olduğunu söyledi.

Narita ayrıca, "toplu intihar" ve "kitlesel seppuku" terimlerinin yalnızca "soyut metaforlar" olduğunu ve bu ifadeleri kullanmayı bıraktığını sözlerine ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN