Kamu Denetçiliği Kurumu'ndan Gazze raporu: Dünyanın en büyük çocuk mezarlığı

Kamu Denetçiliği Kurumu'ndan Gazze raporu: Dünyanın en büyük çocuk mezarlığı

KDK, İsrail'in Gazze'de katliama varan saldırıyla ilgili "Gazze: Dünyanın En Büyük Açık Hava Hapishanesinden Dünyanın En Büyük Çocuk Mezarlığına" başlıklı özel raporunu açıkladı. Raporda, İsrail'in saldırıları sonucunda Gazze'nin "yeryüzünün en büyük çocuk mezarlığına" dönüştüğü vurgulanıyor.

Kamu Denetçiliği Kurumu, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını mercek altına aldığı "Gazze: Dünyanın En Büyük Açık Hava Hapishanesinden Dünyanın En Büyük Çocuk Mezarlığına" başlıklı özel raporunu kamuoyu ile paylaştı. Anayasal hak arama kurumu olarak tanınan ve geçmişte de birçok önemli rapora imza atan Kurum, bu kez dünya gündemine oturan ve insanlık dramını gözler önüne seren bir çalışmayı gündeme taşıdı.

2021 yılında "Ege Denizi'ndeki Geri İtmeler ve Boğulan İnsan Hakları" başlıklı raporu ile ulusal ve uluslararası alanda geniş yankı uyandıran Kamu Denetçiliği Kurumu, şimdi de Gazze'de yaşanan insani felaketi ve İsrail'in uluslararası hukuku ihlal eden eylemlerini detaylı bir şekilde ele alıyor. Rapor, İsrail saldırılarının ardından Gazze'nin "Yeryüzünün en büyük çocuk mezarlığına" dönüştüğünü vurguluyor.

İsrail'in dört ay içinde Gazze'ye 65 bin tondan fazla, üç atom bombasına eşdeğer güçte bomba ve füze yağdırdığı, öldürülenlerin sayısının 29 bini, yaralı sayısının ise 69 bini aştığı belirtilen raporda, öldürülenlerin en az 12.700'ünün çocuk, 8.600'ünün ise kadın olduğu kaydediliyor. Ayrıca, 7 binin üzerinde kişinin kayıp olduğu ve bunların büyük bir kısmının kadın ve çocuklardan oluştuğu ifade ediliyor.

Raporda, Gazze'de yaşanan zorla yerinden edilme, gıda ve suya erişim engelleri, salgın hastalıklar ve şiddetli açlık gibi insanlık dramına dair detaylar yer almakta. İsrail'in sivil halka yönelik bu acımasız saldırılarının, uluslararası insancıl hukukun ağır ihlalleri olarak değerlendirildiği ve bu eylemlerin savaş, soykırım ve insanlığa karşı suçlar olarak soruşturulması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Üç bölümden oluşan ve Gazze'nin son 76 yıllık tarihine de ışık tutan bu rapor, uluslararası hukukun yasakladığı savaş suçları, sağlık çalışanları, gazeteciler ve yardım kuruluşu mensuplarının öldürülmesi, halkın zorla göçe zorlanması gibi konuları kapsıyor. Rapor, aynı zamanda İsrail'e karşı yapılabilecek soykırım ve savaş suçu yargılamaları için de bir temel oluşturuyor.

Kamu Denetçiliği Kurumu'nun bu önemli raporu, uluslararası toplumun dikkatini bir kez daha Gazze'de yaşanan insanlık dramına çekmeyi amaçlarken, ilgili tüm tarafların ve uluslararası kurumların harekete geçirilmesi için bir çağrı niteliği taşıyor. Özel rapora Kamu Denetçiliği Kurumu'nun internet sitesinden erişilebiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN