Elon Musk’ın yaklaşık 10 yıl önce ortaya attığı “kapsül ile süper hızlı yolculuk” fikri, Hollanda’daki Hardt Hyperloop şirketinin çalışmalarıyla gerçek olmaya bir adım daha yaklaştı. Şirket, son 12 ayda yaptığı yüzlerce testin ardından hız kapasitesini önceki yıllara kıyasla birkaç kat artırdığını ve nihai hedefin saatte 700 kilometre olduğunu açıkladı.
Hollanda’nın Veendam kentinde bulunan Avrupa Hyperloop Merkezi, 420 metrelik test tüpüyle kıtanın en uzun deneme hattına ev sahipliği yapıyor. Burada basıncı düşürülmüş bir ortamda kapsüller, sürtünmenin azalması sayesinde yüksek hızlara ulaşabiliyor.
Hardt Hyperloop’un Genel Müdürü Roel van de Pas, son testlerde itiş gücünün yüzde 50 oranında artırıldığını ve önceki yıllara kıyasla yüzde 200 daha yüksek hızlara ulaşıldığını belirtti. Van de Pas’a göre artık odak noktası teknik değil, ticari aşama: “Amacımız, yolcuların güvenle kullanabileceği sertifikalı kapsülleri geliştirmek.”
Şirket, 2030 yılına kadar ilk yolcu denemelerini gerçekleştirmeyi planlıyor. Avrupa Hyperloop Merkezi Direktörü Kees Mark ise bu teknolojinin yalnızca hız değil, düşük enerji tüketimi sayesinde sürdürülebilirlik açısından da toplumsal dönüşüm yaratacağını vurguluyor.
