Kızıldeniz'deki gerilim sürerken İran'dan ABD'ye gözdağı: Cebelitarık Boğazı'nı kapatırız

Kızıldeniz'deki gerilim sürerken İran'dan ABD'ye gözdağı: Cebelitarık Boğazı'nı kapatırız

Kızıldeniz'deki tedarik zincirinde yaşanan kriz sürerken, İran ABD ve müttefiklerine tehditte el yükseltti. Devrim Muhafızları Genel Komutanı Muhammed Rıza Nakdi, "Dün Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı onlar için bir kabusa dönüştü, bugün ise Kızıldeniz’de kapana kısıldılar. Yakında Akdeniz, Cebelitarık Boğazı ve diğer su yollarının kapatılmasını beklesinler.” tehdidinde bulundu.

HABER MERKEZİ

Kızıldeniz'de yaşanan kriz boyut değiştirirken, İran ABD ve müttefiklerine karşı Akdeniz'de tehditkar bir tavır aldı. İran Devrim Muhafızları Genel Koordinatörü Muhammed Rıza Nakdi, Akdeniz'e doğrudan erişimleri olmamasına rağmen bu bölgeyi kapatabileceklerini ifade etti. Bu açıklama, İsrail'in Gazze işgalinin devam ettiği ve dünya diplomasisinin bu duruma göre şekillendiği bir dönemde geldi.

Yemen'deki İran destekli Husilerin Kızıldeniz'deki faaliyetleri ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) öncülüğündeki Refah Muhafızları Operasyonu, bölgedeki gerilimi daha da artırdı. ABD, Kızıldeniz'deki Husi saldırılarının arkasında İran'ın olduğunu öne sürerken, İran'dan gelen bu tehdit doğrudan ABD ve müttefiklerine yönelikti.

Devrim Muhafızları Genel Koordinatörü Nakdi, yaptığı açıklamada, "Dün Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı onlar için bir kabusa dönüştü, bugün ise Kızıldeniz'de kapana kısıldılar. Yakında Akdeniz, Cebelitarık Boğazı ve diğer su yollarının kapatılmasını beklesinler." ifadelerini kullandı.

İran, Akdeniz'de doğrudan bir erişime sahip olmasa da, Lübnan'daki Hizbullah ve Suriye'deki müttefik milisler gibi desteklediği gruplar üzerinden etki alanını genişletiyor. Bu durum, bölgede yeni bir güç dengesi oluşturma potansiyeli taşıyor.

ABD'YE GÖRE KIZILDENİZ'DE İRAN'IN PARMAĞI VAR

Krizin kökeni, Yemen'deki Husilerin İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına misilleme olarak Kızıldeniz'deki ticari gemilere saldırı düzenlemelerine dayanıyor. Beyaz Saray, İran'ın bu operasyonlarda "derinden müdahil" olduğunu iddia etti.

İran'ın bu tehdidi, küresel tedarik zincirinde yeni bir krizin başlayabileceğine işaret ediyor. Dünyanın en büyük konteyner şirketleri, Kızıldeniz'deki saldırılar nedeniyle seferlerini askıya aldı. ABD ve Avrupa Birliği, bölgedeki ticari gemilerin güvenliğini sağlamak için çok uluslu bir misyon oluşturma hazırlığında.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN