Kolombiya Başkanı Petro: ABD’nin operasyon ihtimali “gerçek bir tehdit”

Kolombiya Başkanı Petro: ABD’nin operasyon ihtimali “gerçek bir tehdit”

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, Venezuela’ya askeri müdahalede bulunan ABD’nin ülkesine yönelik olası bir operasyonunun “gerçek bir tehdit” oluşturduğunu söyledi. BBC’ye konuşan Petro, ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı telefon görüşmesinin ayrıntılarını, ABD-Kolombiya ilişkilerini ve bölgesel gelişmeleri değerlendirdi; tehdidin ortadan kalkmasının devam eden görüşmelere bağlı olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, ABD’nin Kolombiya’ya yönelik askeri operasyon ihtimali hakkında bunun “artık gerçek bir tehdit” olduğuna inandığını belirtti. Petro, ABD’nin diğer ülkeleri “imparatorluğunun bir parçası” olarak gördüğünü ifade ederken, Washington’ın “dünyaya hükmetmekten, dünyadan soyutlanmaya” doğru kayma riskiyle karşı karşıya kaldığını söyledi.

Petro, ABD Başkanı Donald Trump ile 8 Ocak’ta gerçekleştirdikleri telefon görüşmesine ilişkin ayrıntıları paylaştı. Görüşmenin bir saatten kısa sürdüğünü, çoğunlukla kendisinin konuştuğunu belirten Petro; Kolombiya’daki uyuşturucu kaçakçılığı, Kolombiya’nın Venezuela’ya ilişkin tutumu ve Latin Amerika’da ABD ile bağlantılı gelişmelerin ele alındığını aktardı.

“TEHDİDİN ORTADAN KALDIRILMASI GÖRÜŞMELERE BAĞLI”

Trump’ın söylemlerinin “gerçek bir tehdit” boyutuna ulaştığını dile getiren Petro, şu ifadeyi kullandı:

“(Tehdidin) Ortadan kaldırılması olasılığı, devam eden görüşmelere bağlı.”

Petro, olası bir saldırı ihtimalinde ülkesinin nasıl bir yol izleyeceğine ilişkin soruya ise diyalogdan yana olduklarını, bu yönde çalışmalar yürütüldüğünü belirterek yanıt verdi.

ICE ELEŞTİRİSİ VE VENEZUELA VURGUSU

Petro, ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) birimlerinin faaliyetlerini de eleştirdi. ICE’in artık yalnızca Latin Amerikalılara zulmetmekle kalmadığını, ABD vatandaşlarını da öldürdüğü bir noktaya geldiğini savundu.

ABD’nin Venezuela’daki müdahalesine de değinen Petro, Washington’ı “petrol ve kömür yüzünden savaş aramakla” suçladı ve şu ifadeleri kullandı:

“ABD, Paris İklim Anlaşması'ndan çekilmeseydi dünyada savaşların olmayacağını, dünya ve Güney Amerika ile ilişkilerin daha demokratik ve barışçıl olacağını, Venezuela meselesinin de bununla ilgili olduğunu.”

“HALKIMIZA, DAĞLARIMIZA VE ORMANLARIMIZA GÜVENİYORUZ”

ABD’nin olası bir saldırı düzenlemesi halinde Kolombiya’nın nasıl savunma yapacağına ilişkin soruya Petro, ülkesinin askeri kapasitesine dair değerlendirmede bulundu. Petro, hava savunma sistemlerinin dahi bulunmadığını belirterek şu sözleri dile getirdi:

“Bu, elimizde olmayan silahlarla büyük bir orduya karşı koyma meselesi değil. Hatta hava savunma sistemimiz bile yok. Bunun yerine her zaman yaptığımız gibi halkımıza, dağlarımıza ve ormanlarımıza güveniyoruz.”

TRUMP’IN SUÇLAMALARI

Petro, Venezuela’nın uzun yıllardır çeşitli istihbarat teşkilatlarının müdahalesine maruz kaldığını vurguladı. ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatının (CIA) Venezuela’daki gibi Kolombiya’da da “gizli eylemler” yürütmesinden endişe edip etmediğine ilişkin soruya doğrudan yanıt vermedi.

Trump’ın kendisini hedef alarak kullandığı “kokain üretmeyi ve ABD’ye satmayı seven hasta bir adam” ifadesine ise karşı çıkan Petro, şu açıklamayı yaptı:

“20 yıldır uyuşturucu kartellerine karşı mücadele ediyorum. Bu mücadele ailemin sürgüne gitmesine neden oldu.”

ABD Başkanı Donald Trump, daha önce Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro’yu hedef almış ve ülkenin ABD’ye kokain gönderdiği iddiasını yinelemişti. Trump, şu değerlendirmeleri yapmıştı:

“(Petro'nun) Kokain ürettiği fabrikaları var, kokaini üretiyor ve ABD'ye gönderiyor. Kendisinin dikkatli olması lazım.”

Trump ayrıca Kolombiya’yı “hasta ülke” olarak nitelendirmiş ve olası bir saldırı ihtimaline ilişkin, “Kolombiya operasyonu kulağa hoş geliyor.” ifadelerini kullanmıştı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN