Komşu ülkede felaket başladı, Türkiye'yi de korku sardı! Vaka sayısı artıyor... Bu belirtiler varsa hafife almayın

Komşu ülkede felaket başladı, Türkiye'yi de korku sardı! Vaka sayısı artıyor... Bu belirtiler varsa hafife almayın

Son zamanlarda dengesiz seyreden hava koşulları nedeniyle hastaneler dolup taşarken komşu ülkelerden felaket haberleri geldi! Felaket haberleriyle Türkiye'yi de korku sardı! Soğuk algınlığı deyip geçmeyin. Vaka sayısı artıyor...

Son zamanlarda kimi mevsim sıcaklıkları üzerinde kimi zaman da altında seyreden hava koşulları nedeniyle hastalıklar her geçen gün artıyor. Soğuk algınlığı nedeniyle hastaneler dolup taşarken dünya yeni bir felaketle karşı karşıya! Komşu ülkemize kadar gelen felaketin belirtileri soğuk algınlığına benziyor ve vakalar ölümle sonuçlanabiliyor.

resim-2024-04-05-184546473.png

ÖLÜMLE SONUÇLANAN VAKALAR VAR

Son dönemde Avrupa genelinde boğmaca vakalarında artış yaşanıyor. Ulusal Halk Sağlığı Örgütü'nün (EODY) verilerine göre, son 3 ayda '100 günlük öksürük' olarak bilinen hastalık, 54 vaka ve 2 ölümle sonuçlandı.

Boğmaca, akciğerleri ve solunum tüplerini etkileyen, son derece bulaşıcı bir bakteriyel enfeksiyon olarak tanımlanıyor. Bu yıl Yunanistan'da 54 boğmaca vakası kaydedilirken, bunların 32'si çocuklar ve gençlerde, 11'i ise bir yaşın altındaki bebeklerde görüldü. Altta yatan farklı sağlık sorunları olan bir yetişkin ve yeni doğan bir bebek enfeksiyona yenik düştü.

resim-2024-04-05-184620007.png

BOĞAMACA BELİRTİLERİ

Boğmaca, ilk olarak soğuk algınlığını andıran belirtilerle başlayıp daha sonra soluk ve kızarmış bir cilde neden olabilen ciddi öksürük nöbetlerine dönüşebiliyor. Akciğerleri ve solunum tüplerini etkileyen süper bulaşıcı bir bakteriyel enfeksiyon olarak tanımlanıyor. Bu öksürükler arasında nefes alırken "boğmaca" sesi duyulabilir ve bazıları birkaç hafta veya ay boyunca öksürük yaşayabilir.

Avrupa genelindeki bu artışa yanıt olarak, Sağlık Bakanları aşı olmaya çağırıyor. Yunanistan Sağlık Bakanı Eirini Agapidaki, halkı hastalığa karşı aşı olmaya teşvik ediyor. Diğer Avrupa ülkelerinde de benzer önlemler alınıyor.

VAKALARDAKİ ARTIŞIN NEDENİ

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'ne (ECDC) konu ile ilgili "Boğmaca (boğmaca öksürüğü olarak da bilinir), yüksek aşılama kapsamına sahip bir programın varlığında bile dünya çapında endemik bir hastalıktır ve hastalık her üç ila beş yılda bir yayılmaktadır. Mevcut artış, potansiyel olarak Kovid-19 salgını sırasında dolaşımın azalması ve belirli gruplarda aşı alımının idealin altında olmasıyla bağlantılı. Tam aşı olamayacak kadar küçük olan bebekler ve küçük çocuklar da etkilendi ve bunların arasında çok sayıda ölüm de var." açıklamasında bulundu.

SON 60 YILIN EN YÜKSEK VAKA SAYISI

Son verilere göre, Avrupa'da boğmaca vakaları alarm verici bir şekilde artıyor. Çekya, son 60 yılın en yüksek vakasını bildirerek 3.101 boğmaca vakasına ve bir ölüme tanık oldu. Hırvatistan'da ise bu yıl Ocak 2023'ten 15 Mart'a kadar 6.261 boğmaca vakası bildirildi.

Danimarka, Norveç ve Hollanda gibi ülkeler de benzer artışlarla karşı karşıya. Danimarka'da 822, Norveç'te 707 ve Hollanda'da 1.749 boğmaca vakası kaydedildi. İspanya'da ise yılın Mart ayı itibarıyla 5.242 vaka bildirildi.

İngiltere'de ise boğmaca enfeksiyonlarındaki artış endişe yaratıyor. 4 Nisan verilerine göre, sadece ocak ayında 555, şubat ayında ise 913 vaka doğrulandı. Bu artışın arkasında çocuklarda düşen aşı oranları olduğu belirtiliyor.

Özellikle bebekler sekiz, 12 ve 16 haftalıkken yapılan altısı bir arada aşılar, boğmaca koruması sağlamak için kritik öneme sahip. Ancak, Eylül 2023 itibarıyla tam aşılanmış iki yaşındaki çocukların oranının yüzde 92,9'a düşmesi endişe verici.

resim-2024-04-05-184646458.png

BOĞMACADAN NASIL KORUNMALI?

UKHSA danışmanı epidemiyolog Dr. Gayatri Amirthalingam, boğmaca enfeksiyonlarına karşı alınacak en etkili önlemlerden birinin hamile annelerin yanı sıra bebeklerin ve çocukların aşılanması olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi: "Boğmaca her yaştan insanı etkileyebilir, ancak çok küçük bebekler için özellikle ciddi olabilir. Hamile kadınların aşılanması, bebeklerin doğumdan kendi aşılarını alana kadar korunmasında oldukça etkilidir. Ebeveynler ayrıca aşılarını doğru zamanda almalarını sağlayarak veya herhangi bir aşıyı kaçırmışlarsa mümkün olan en kısa sürede telafi ederek çocuklarının korunmasına yardımcı olabilirler. Emin değilseniz lütfen çocuğunuzun kırmızı kitabına bakın veya doktorunuzun muayenehanesiyle iletişime geçin."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN