Kremlin'den tahıl anlaşması açıklaması: Ukrayna anlaşmaya zarar verdi

Kremlin'den tahıl anlaşması açıklaması: Ukrayna anlaşmaya zarar verdi

Rusya'nın tahıl koridoru anlaşmasını askıya almasının ardından Kremlin Sözcüsü Peskov, "Anlaşma pek yürütülebilir değil, Ukrayna'nın adımları anlaşmaya zarar verdi." dedi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise, söz konusu olayla ilgili bu akşam Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile telefonda görüşeceğini duyurdu.

Dünyanın en büyük buğday üreticileri Ukrayna ve Rusya savaş sonrası 9 milyon ton tahıl ve tohum yağı ürünlerinin ihracatının gerçekleştirilmesini sağlayan tahıl koridoru anlaşmasını yapmışlar fakat Kremlin'den yapılan açıklamayla söz konusu anlaşma rafa kalkmıştı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya Savunma Bakanlığı'nın, Ukrayna'dan tahıl çıkışını sağlayan anlaşmayı askıya alma kararına tepki göstermişti. Kuleba, "Tüm devletleri, Rusya'dan açlık oyunlarını durdurmasını ve yükümlülüklerini yerine getirmesini talep etmeye çağırıyorum" demişti.

Gıda fiyatlarının bu gelişmeden sonra artması beklenirken Kremlin'den yeni bir açıklama geldi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Anlaşma pek yürütülebilir değil, Ukrayna'nın adımları anlaşmaya zarar verdi." dedi.

AKAR VE RUSYA SAVUNMA BAKANI TELEFONDA GÖRÜŞECEK

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, tahıl koridoru ile ilgili yaşanan son gelişmelerin ardından bu akşam Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile telefonda görüşeceğini duyurdu.

Akar, oluşturulan tahıl koridoru kapsamında şu ana kadar 409 gemi ile yaklaşık 9,3 milyon ton tahılın Ukrayna limanlarından taşındığını belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

"Bunun devam etmesi lazım. Bu inisiyatifin askıya alınması ne Rusya’nın ne Ukrayna’nın ne de kimsenin yararına olacak. Bununla ilgili Ukrayna Savunma Bakanı ve Rusya Savunma Bakanı ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Onlarla görüşüp bu inisiyatifin devam etmesini sağlamaya gayret göstereceğiz. Bu inisiyatifin askıya alınması tüm insanlığı etkiliyor. Taraflara kararlarını gözden geçirmelerini hatırlatıyoruz. Türkiye olarak hem ateşkes hem tahıl inisiyatifi konusunda üzerimize düşen ne varsa bugüne kadar yaptık, yapma gayreti içindeyiz. Biran önce çatışmanın sona ermesi için de bize düşen ne varsa Türkiye olarak yapmaya hazır olduğumuzu herkesin bilmesi lazım.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN