Kur'an yakma skandalı sonrası Brüksel'de kritik zirve: İsveç Türkiye'nin beklediği adımları atacak mı?

Kur'an yakma skandalı sonrası Brüksel'de kritik zirve: İsveç Türkiye'nin beklediği adımları atacak mı?

Türkiye, İsveç ve NATO temsilcileri bugün Brüksel’deki NATO karargahında bir araya gelecek. Temsilciler, kritik görüşmede İsveç’in üyeliğini gündeme alacak. Toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Fidan, MİT Başkanı Kalın ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Kılıç temsil edecek.

Kurban Bayramı'nın ilk günü Stockholm'de Irak asıllı Salwan Momika isimli şahsın camii önünde polis koruması eşliğinde Kur'an-ı Kerim yakmasının ardından Türkiye ile İsveç arasındaki ipler iyice gerilmişti. Bu olayın yankıları devam ederken, Türkiye, İsveç ve NATO temsilcileri bugün Brüksel’de yer alan NATO karargahında toplanarak İsveç’in üyeliğini görüşecek.

Toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç temsil edecek.

TERÖRLE MÜCADE YASASINDA DEĞİŞİKLİK YAPTI AMA...

İsveç'in terörle mücadeleye yasasında yaptığı değişiklik 1 Haziran itibarıyla yürürlüğe girse de, İsveç, Türkiye'nin istediği terör örgütü PKK ve FETÖ üyelerini henüz teslim etmedi. Türkiye, bu adımlar atıldığı takdirde İsveç'in üyeliğine kırmızı ışık yaktığını açıkça ifade etmişti.

ERDOĞAN-RUTTE GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile telefonda görüştü, iki liderin görüşmesinde ana konu İsveç'in NATO üyeliğiydi.

İsveç'in NATO üyeliği sürecinin de ele alındığı görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in terörle mücadele mevzuatında değişiklikler yaparak doğru yönde adımlar attığını ancak terör örgütü PKK/PYD/YPG yanlılarının serbestçe terörü öven gösteriler düzenlemeye devam etmesinin atılan adımları boşa çıkardığını belirtti.

FİDAN-BLINKEN GÖRÜŞMESİ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, dün ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde İsveç'in NATO üyeliği ele alınmıştı. Dışişleri Bakanlığından yapılan bilgilendirmeye göre, Fidan ve Blinken görüşmede NATO'nun genişlemesi konusu gündemdeydi.

BIDEN-KRİSTERSSON GÖRÜŞMESİ

ABD Başkanı Joe Biden, ülkesinin, İsveç'in NATO'ya üyeliğine tam destek verdiğini söyledi. Gelecek hafta Vilnius'ta düzenlenecek NATO Zirvesi öncesi Biden, ittifaka üyeliği gündemde olan İsveç'in Başbakanı Ulf Kristersson'ı, Beyaz Saray'da ağırladı.

KUR'AN YAKMA EYLEMİ

İsveç’te Danimarkalı-İsveçli aşırı sağcı Rasmus Paludan’ın başkent Stockholm’deki Türk büyükelçiliği önünde Kuran yakma eylemine izin verilmesi Türkiye’de tepkilere yol açmıştı. Paludan 21 Ocak’ta büyükelçilik önünde Kuran yakmıştı.

Bu eylemlerin ardından Stockholm'de Irak asıllı Salwan Momika isimli şahıs, Kurban Bayramı'nın birinci gününde Stockholm Camisi önünde polis koruması altında Kur'an-ı Kerim'i yere atıp üzerine basarak İslam'a hakaret içeren sözler sarf etti ve ateşe verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN