Lavrov açıkladı: Rusya'dan Ukrayna'ya 'Tarafsızlık' şartı

Lavrov açıkladı: Rusya'dan Ukrayna'ya 'Tarafsızlık' şartı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ‘kapsamlı belgelerin imzalanmasıyla’ Ukrayna’da sürdürdükleri ‘operasyonun’ sonlanmasını umduğunu belirtti. Rusya ile Ukrayna’nın bir anlaşma hazırlığında olduğu ve bu anlaşma kapsamında Rusya’nın Ukrayna’dan çekilmeyi kabul ettiği duyurulmuştu.

Rusya'nın Ukrayna topraklarında 24 Şubat'ta başlattığı işgal operasyonu bütün hızıyla devam ederken, Batılı ülkelerin Moskova'ya yönelik aldığı ağır yaptırım kararları, Kremlin'i masaya oturmaya zorladı. Önce Ukrayna'nın Belarus sınırında, ardından Antalya Diplomasi Forumu'nda dışişleri düzeyinde bir araya gelen iki devletin temsilcileri, ortak zemin arayışına girdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, bu gece Ukrayna Devlet Başkanlığı önünden yaptığı konuşmasında Rusya'ya görüşme çağrısında bulunmuştu. Bu çağrının ardından, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan dikkat çeken bir açıklama geldi.

"BATI'YLA MÜTTEFİKLİK DAHİL İŞ BİRLİĞİNE HAZIRIZ"

Lavrov, güvenlik konularında ve Ukrayna’nın tarafsızlık statüsü ile ilgili kapsamlı belgelerin imzalanmasıyla ‘operasyonun’ sona ermesini umduğunu belirtti.

Lavrov ayrıca, Rusya’nın Batı ile müttefik olarak dahi iş birliği yapmaya hazır olduğuna da dikkat çekti.

“BATI’YA KARŞI AÇIKTIK”

Sputnik Türkçe’de yer habere göre, Lavrov, “Biz her zaman her türlü soruna diplomatik çözümden yana olduk, Zelenskiy müzakere önerdiği zaman Başkanımız kabul etti, müzakereler devam ediyor” dedi.

Putin'in yönetiminin başlarından yani 2000'lerin başından itibaren Batı'ya karşı açıktık” diyen Lavrov, “Çeşitli şekillerde, hatta Başkanımızın müttefikliğe yakın olarak tanımladığı şekillerde dahi iş birliği yapmaya hazırdık. Ne yazık ki bu işe yaramadı” diye konuştu...

“ABD’YE RAĞMEN MÜZAKERELER DEVAM EDİYOR”

“Biz her zaman her türlü soruna diplomatik çözümden yana olduk, Zelenskiy müzakere önerdiği zaman Başkanımız kabul etti, müzakereler devam ediyor” diyen Lavrov, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ukrayna delegasyonu önce müzakerelere müzakere olsun diye başlasa da daha sonra belli bir diyalog gelişti, ancak birilerinin, “büyük bir olasılıkla Amerikalıların, Ukrayna delegasyonunun sürekli olarak elinden tuttuğu ve bana göre kesinlikle asgari düzeyde olan taleplerimizi kabul etmelerine izin vermediği hissi var.”

“ZELENSKİY’NİN POLİTİKASINI CİDDİYE ALMAK ZOR”

Zelenskiy’nin, Yahudi asıllıyken nasıl Nazi olabildiğini açıklarken ve bunu tam Ukrayna'nın Büyük Vatanseverlik Savaşı kahramanlarının anıtlarının korunmasına ilişkin anlaşmadan meydan okurcasına çekildiği günlerde söylediğini iddia eden Lavrov, “Ukrayna yönetiminin politikasını ciddiye almam gerçekten zor” dedi ve ekledi:

“Aynı şekilde, devlet başkanlığı yetkilerinin ilk aşamasında, tiyatroda oynarken ve dizi çekerken bile Rus dilinin herhangi bir biçimde zarar görebileceğinin aklının ucundan bile geçmediğine dair güvence veriyordu. Buyurun, hayat kimin sözünün ne kadar değerli olduğunu kanıtlıyor.”

“BATI İLE İLİŞKİLERİ DÜZELTMEYE YÖNELİK GİRİŞİMLERDE BULUNMAYACAĞIZ”

Rus bakan, “Batılı ülkeler de dahil olmak üzere, tüm ülkelerle iş birliğine elbette açık olmaya devam ediyoruz. Gerçi Batı'nın bu şekilde davrandığı koşullarda biz herhangi bir girişimde bulunmak niyetinde değiliz, kendilerinin içine girdikleri çıkmazdan nasıl çıkacaklar bakalım” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN