Litvanya'dan Ukrayna'ya yeni destek kararı

Litvanya'dan Ukrayna'ya yeni destek kararı

Rusya- Ukrayna savaşı devam ederken, saldırılarda Ukrayna'nın en çok topçu mermilere ihtiyaç duyulduğu belirtilmişti. Litvanya bu konuda yeni destek kararı aldı. Ülkenin Savunma Bakanlığı, dün 155 milimetre top mermilerinin Ukrayna'ya transfer edildiğini duyurdu.

Litvanya Savunma Bakanlığı, dün 155 milimetre top mermilerinin Ukrayna'ya transfer edildiğini duyurdu.

Topçu mermileri, Ukrayna savaş alanlarında her gün çok sayıda kullanıldığı için Kiev için en önemli askeri malzemeler arasında yer alıyor.

AB, vaat edilen 1 milyon merminin yalnızca yarısını Mart ayına kadar teslim edebileceğini kabul ederken, topçu desteği de dahil olmak üzere ABD'den gelen savunma yardımı, iç siyasi anlaşmazlıklar nedeniyle ertelendi.

LİTVANYA UKRAYNALI ASKERLERE DE DESTEK OLUYOR

Litvanya ayrıca yaralı Ukraynalı askerlere tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri, askerlerin eğitimi ve uzman danışmanlıkları da sağlayacak. Baltık ülkesi, 2024 yılı sonuna kadar yaklaşık 3 bin Ukraynalı asker yetiştirmeyi planlıyor.

ABD, Ukrayna'ya dolar cinsinden en fazla yardımı yapan ülke (yaklaşık 75 milyar dolar) olmasına rağmen, Litvanya'nın Ukrayna'ya yaptığı yardım, ülkenin GSYİH'sının yaklaşık yüzde 1,8'ini oluşturuyor.

Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü, Litvanya'nın GSYİH'ye katkısının şu anda dünyadaki en yüksek katkı olduğunu belirtti. Bu yılın başlarında Litvanya, Ukrayna'ya 200 milyon avroluk uzun vadeli bir destek paketi sözü verdi ve ülkeyi desteklemeye devam edeceği sözü verdi.

Paketten 2024-2026 dönemine ilişkin fonların Ukrayna'ya mühimmat, jeneratör ve patlatma sistemlerinin yanı sıra 577 zırhlı personel taşıyıcı da dahil olmak üzere yeni askeri satın alımlarını karşılamak için kullanılacağı bildiriliyor. Mayın temizleme ekipmanı, mühimmat ve yiyecek tayınlarının da 2024-2025 yılları arasında Ukrayna'ya teslim edilmesi bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN