Malezya'da idam cezasına alternatif geliyor

Malezya'da idam cezasına alternatif geliyor

Malezya parlamentosu, idamları tamamen kaldırma sözü verildiği 2018 yılından bu yana askıda olan yargı reformu tasarısını kabul etti. Tasarı, zorunlu idam ve ölene kadar hapis cezalarını kaldırarak, idama mahkum edilebilecek suç sayısını azaltmayı hedefliyor.

Malezya'da parlamento alternatif cezalar getirerek idamı kaldırdı. Malezya'da idamlar ölüm cezasının tamamen kaldırılma sözü verildiği 2018 yılından bu yana askıya alınmıştı. Fakat o tarihten bu yana siyasi baskılara maruz kalan hükümet, geçen yıl geri adım atarak idam cezasının kanunda yer alacağını ama mahkemelere bunu başka cezalarla değiştirme izni verileceğini açıklamıştı.

KIRBAÇLAMA VE 40 YILA KADAR HAPİS

Euronews'te yer alan habere göre; kabul edilen yeni yasayla idam cezasına alternatif olarak kırbaçlama ve 30 ila 40 yıl arasında hapis cezası verilebilecek. Suçluların hayatının sonuna kadar hapis yatması da son bulacak ve o cezalar da 30 ila 40 yıl arasında hapisle değiştirilebilecek. Malezya kanunlarında müebbet hapis cezası için tanımlanan 30 yıllık süre ise korunacak.

Yeni reformla ölüme yol açmayan silah kullanma, silah kaçakçılığı, adam kaçırma gibi ciddi suçlara idam cezası artık verilemeyecek.

Adalet Bakan Yardımcısı Ramkarpal Singh idam cezalarının geri dönüşü olmadığını ve suçu önlemede etkin olmadığını belirterek "İdam cezası hedeflenen faydalarını sağlayamadı," ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN