Mariupol'de ateşkes! Rusya-Ukrayna savaşında 36'ncı güne girildi

Mariupol'de ateşkes! Rusya-Ukrayna savaşında 36'ncı güne girildi

Tüm dünyanın merakla takip ettiği Rusya-Ukrayna savaşında 36'ncı güne girildi. İstanbul'da kurulan 'barış masası'ndan olumlu kararlar çıkarken, Rusya belli bölgelerdeki askeri güçlerini geri çekme kararı aldı. Rusya Savunma Bakanlığı, kuşatma altındaki liman kenti Mariupol'de bu sabahtan itibaren geçerli olacak ateşkes ilan etti. İşte savaşta yaşanan dakika dakika gelişmeler...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya başlattığı işgal operasyonu 36'ncı gününe girdi.

İki ülke arasında İstanbul'da gerçekleştirilen barış müzakerelerinde olumlu adımlar atıldı. Heyetlerin 4,5 saatlik görüşmesinin ardından Rusya, "İki taraf arasında bazı maddelerde uzlaşma sağlandı. Siyasi incelikler ve detaylar konuşulacak. Ukrayna'nın önerilerini Putin’e sunacağız" açıklamasını yaparak barışa dair sinyaller verdi.

Öte yandan Zelenskiy ise görüşmelerden gelen izlenimlerin pozitif değerlendirilebileceğini söyledi.

MARIUPOL'DE ATEŞKES

Bugün ise Rus ordusu, yapılan anlaşma kapsamında Çernobil'den askeri varlığını geri çekme kararı aldı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), "Ruslar Çernobil nükleer sahasından çekilmeye başladı." açıklamasında bulundu.

Bir umut veren adım da en şiddetli çatışmaların yaşandığı ve işgalden en çok yara alan Mariupol kentinde yaşandı. Rusya Savunma Bakanlığı, kuşatma altındaki liman kenti Mariupol'de bu sabahtan itibaren geçerli olacak ateşkes ilan etti.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada "Bu insani operasyonun başarılı olması için, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin doğrudan katılmını öneriyoruz" denildi.

Mariupol'den Rus kontrolündeki liman kasabası Berdiansk üzerinden Zaporijya'ya uzanan insani koridor yerel saatle 10:00'da açılacak.

Ukrayna henüz duyuruyla ilgili bir yorum yapmadı.

Mariupol'de daha önceki ateşkes girişimleri tarafların birbirlerini suçlaması nedeniyle çökmüştü. Rusya ayrıca, binlerce sivili zorla Rusya'ya ya da Rus kontrolündeki bölgelere götürmekle suçlanıyor.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında yaşanan dakika dakika gelişmeler:

31 Mart 2022 Perşembe

09.49- Ukrayna'ya saldıran Rus ordusunun 17 bin 500 askerini, 135 uçağını, 131 helikopterini ve 614 tankını kaybettiği bildirildi.

09.31- Moskova'nın ateşkes ilan ettiği Mariupol'dan sivilleri tahliye etmek için 45 otobüs gönderildi

09.24- İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’daki saldırılarına dair son istihbarat bilgilerini paylaştı.

Buna göre Rusya’nın saldırılarını azaltacağını duyurmasına rağmen Ukrayna'nın kuzeyindeki Çernihiv’deki bombardıman ve füze saldırıları devam ediyor.

Önümüzdeki günlerde Kiev’in batısını ve doğusunu kuşatan Rus askerleri ve Ukrayna arasında şehrin eteklerinde ağır çatışmaların görülmesinin beklendiği duyuruldu. Ukraynalı güçlerin halen elinde tuttuğu Mariupol şehrinde ise çatışmaların devam ettiği belirtildi.

08.59- Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) bir üst düzey yetkili, Rusya'ya uygulanan mali yaptırımların ABD dolarının egemenliğini kademeli olarak seyreltme tehdidinde bulunduğunu ve daha parçalanmış bir uluslararası para sistemine yol açabileceğini söyledi.

05.37- Rus rublesinin Amerikan doları karşısındaki değeri, küresel yaptırımlardan sonra büyük oranda düşmesinin ardından, işgal öncesindeki seviyelere geri döndü.

Çarşamba günü, 1 ABD Doları, 85 rubleden işlem gördü. Bu da hemen hemen 24 Şubat'ta başlayan işgalden önceki seviyelerine geri dönmesi anlamına geliyor. Biden yönetiminin Rus petrol ve doğalgazına yönelik yasak duyurusunun ardından, 7 Mart'ta 1 Amerikan doları 150 rubleden işlem görmüştü.

02.57- Ukraynalı müzakereci David Arakhamia Rusya ile müzakerelerin cuma günü çevrim içi bir toplantı ile devam edeceğini duyurdu.

01-57- Ukrayna ordusuna bağlı 54. Mekanize Tugayı, kırsalda yakaladığı Rus askeri konvoyunu havan toplarıyla hedef aldı. İsabet alan Rus zırhlılarının yanma görüntüleri insansız hava aracı kamerasına yansıdı. Operasyonda ölen ya da yaralanan Rus askerlerine ilişkin resmi bir açıklama henüz yapılmadı.

01.49- Rusya'nın Kiev ve Çernihiv'e saldırılarını azaltma kararına rağmen hala saldırılara devam ettiğini söyleyen Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Kimsenin sözüne inanmıyoruz. Savaş alanında gerçek bir durum var" dedi.

00.47- Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, Ukrayna'da yerinden edilmiş kişilere maddi yardım sağlanmaya başladığını açıkladı.

00.01- ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, son 24 saatte Rusya’nın, Ukrayna'nın başkenti Kiev’in kuzeyindeki güçlerinin yüzde 20’sini başka bölgelere kaydırmak üzere çektiğini açıkladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN