Moskova’dan Tiflis’e yıllar sonra yapılan ilk uçak seferine tepki: Gürcistan’da halk sokağa döküldü

Gürcistan ile Rusya arasında 2019'dan bu yana ilk kez doğrudan Moskova-Tiflis seferini yapan Rus yolcu uçağı, Tiflis Havalimanı'nda protestoyla karşılandı. Göstericiler, Rusya'nın, Gürcistan'ın topraklarının yüzde 20'sini işgal ettiğini ve bu nedenle ülkeler arasında doğrudan uçuşlara karşı çıktıklarını ifade etti.

2008 yılında işgal ettiği Gürcistan’a dört yılın ardından ilk kez direkt uçuş yapılmasına izin veren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzaladığı kararnamenin uygulanmasına karşı çıkan Gürcistan halkı ve muhalefeti, Moskova-Tiflis seferini yapan ilk Rus uçağını Tiflis Havalimanı'nda protesto etti.

RUSYA KARŞITI PANKARTLAR

Gürcistan'daki muhalefet partisi Droa tarafından düzenlenen gösteride, "Rusya'ya uçuşlara hayır" sloganı atıldı. Rusya ile uçuşların durdurulmasını isteyen protestocular, Rusya'nın, Gürcistan'ın topraklarının yüzde 20'sini işgal ettiğini ve bu nedenle ülkeler arasında doğrudan uçuşlara karşı çıktıklarını belirtti. Altı kişinin gözaltına alındığı gösterilerde Gürcistan, Ukrayna ve Avrupa Birliği (AB) bayrakları açan göstericiler, Rusya karşıtı pankartlar açıldı.

GÜRCİSTAN CUMHURBAŞKANI ‘TEHDİT’ DİYOR

Rusya ile Gürcistan arasında doğrudan uçuşların tekrar başlatılması konusunda Gürcistan Cumhurbaşkanı ve hükümet arasında fikir ayrılığı yaşanıyor. Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, Ukrayna'da savaş devam ederken Putin'in bu kararı vermesinin, ülkesi için bir tehdit olduğunu savunuyor.

Zurabişvili, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Rusya, Gürcü halkının karşı çıkmasına rağmen istenmeyen uçağını Tiflis'e indirdi. Rus uçuşlarına hayır" şeklinde kaydetti.

Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili ise doğrudan uçuşlarının Gürcistan için bir tehdit oluşturmadığını savunarak ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve Rusya'da yaşayan Gürcistan vatandaşlarının daha rahat yolculuk yapması açısından iki ülke arasında doğrudan uçuşların başlatılmasını, hükümet olarak olumlu karşıladıklarını belirtti.

YASAKLAR KARARNAMELERLE BİTTİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen hafta imzaladığı kararnamelerle, Gürcü vatandaşlar için vize uygulamasını 15 Mayıs'tan itibaren kaldırmış, Rus hava yolu şirketlerinin Gürcistan'a uçuşları ve turizm şirketlerinin ülkeye yönelik tur paketi satışlarıyla ilgili yasakları da sonlandırmıştı.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili ise aynı gün Putin'in bu karara tepki göstererek "Rusya'nın ülkesinin topraklarını işgal ettiği sürece Gürcistan ile vize uygulamasının kaldırılmasının kabul edilemeyeceğini" söylemişti.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Bunlar da İlginizi Çekebilir