NASA'dan Dünya'ya uyarı: Güneş üzerinde patlama

NASA'dan Dünya'ya uyarı: Güneş üzerinde patlama

NASA, Güneş'te X6.3 olarak derecelendirilen güçlü bir patlamanın gerçekleştiğini ve bu durumun uzayda ve Dünya'da iletişim kesintilerine neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Bu patlamalar, 2019'da başlayan ve 2025'te zirveye ulaşması beklenen 25. Güneş Döngüsü sırasında meydana geldi

NASA, Güneş üzerinde meydana gelen güçlü bir patlamanın, Dünya ve uzayda iletişim kesintilerine neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Havacılık ve uzay ajansı, 22 Şubat 2024 tarihinde gerçekleşen ve X6.3 olarak sınıflandırılan bir güneş patlamasının etkilerine dikkat çekti.

BEŞ KATEGORİYE AYRILIYOR

Güneş patlamaları, Güneş'in yüzeyinde ani ve büyük enerji patlamaları olarak tanımladı. Bu patlamaların gücüne göre A, B, C, M ve X kategorilerine ayrıldığı biliniyor. X sınıfı patlamalar, en güçlü ve potansiyel olarak en tehlikeli olanlar arasında yer alıyor. Dünya'daki radyo iletişimi ve elektrik şebekeleri üzerinde olumsuz etkilere yol açabilen bu patlamalar, 11 yıllık bir döngüye tabi tutuldu.

NASA'nın bildirdiğine göre, X6.3 patlaması 2017'den bu yana kaydedilen en büyük patlamalardan biri olarak kayıtlara geçti. Bu olay, Space Weather Live'daki güneş patlamaları listesinde 27. sırada yer alıyor ve tarih boyunca kaydedilen en büyük olay X40 olarak derecelendirilmişti.

NTV'de yer alan habere göre; patlamayı izleyen günlerde, Çarşamba günü X1.8 ve Perşembe günü X1.7 dereceli iki olay daha yaşandı. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, X6.3 patlamasının yüksek frekanslı telsiz operatörleri için sinyal kaybına veya bozulmaya neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu, ancak genel halk için önemli bir tehdit oluşturmadığını belirtti.

BEKLENEN BİR DURUM, TEHLİKE YOK

Bu patlamalar, 2019'da başlayan ve 2025'te zirveye ulaşması beklenen 25. Güneş Döngüsü sırasında meydana geldi. Bu döngü boyunca, Güneş'in aktivitesinde artışlar ve patlamaların daha sık yaşanması bekleniyor. Bununla birlikte, uzmanlar bu patlamaların beklenen bir durum olduğunu ve genel olarak gezegenimiz için büyük bir tehlike oluşturmadığını vurguluyorlar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN