NATO vizesini yaktılar

NATO vizesini yaktılar

NATO yolunda Ankara’nın ‘olur’una muhtaç durumdaki İsveç’ten akıl almaz çirkinlik... Stockholm’ün en büyük camisinin önünde Kur’an yakılmasına izin verildi. Kurban Bayramı’nın ilk günündeki provokatif eylem büyük tepki çekti.

Ankara’nın talebi üzerine terörle mücadele yasasını yürürlüğe koyan İsveç, Finlandiya’nın ardından İttifak’ın 32’nci üyesi olmak istiyor. Türkiye ve Macaristan dışında tüm üyelerin onayını alan Stockholm’e yeşil ışık yakılması için ABD’den Almanya’ya başkentlerin çağrıları sürüyor. Ankara terörle mücadele başta olmak üzere yükümlülüklerin tam olarak yerine gelmediğini belirtiyor. PKK’lıların eylemlerine dikkat çeken Erdoğan “Bu işe olumlu yaklaşamayız” diyor.

PROVOKASYON SONRASI TÜM GÖZLER LİTVANYA’DA

Gözler temmuzdaki liderler zirvesine çevrilirken, İsveç polisi temyizden dönen provokasyona bu kez izin verdi. Skandala müsaade edilmesi İsveç’in üyelik hedefini zora soktuğu yorumlarını beraberinde getirdi. Dışişleri Bakanı Fidan “Aşağılık eylemi lanetliyorum” dedi. Davutoğlu “Kirli ellerinizi kutsal kitabımızın üzerinden çekin. İsveç’e hak ettiği tepki verilmeli” ifadesini kullandı. Babacan da “İsveç makamlarını karşı önlem almaya davet ediyorum” çağrısı yaptı.

2906krt01a-tum.jpg

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal savaşı başlatması sonrası Baltık Ülkeleri İsveç ve Fişnlandiya uzun yıllardır sürdürdükleri tarafsızlık ilkesini bir kenara bırakarak NATO’ya üye olmak için girişimi başlattı. Tüm üye ülkelerin onayıyla girilen NATO’da Finlandiya Türkiye’den vize alarak birliğe katıldı. Ancak İsveç başta PKK ve FETÖ olmak üzere terör örgütlerine sağladığı imkanlar nedeniyle Ankara’nın vetosuna takıldı.

Ankara Stockholm’den terör örgütlerine yönelik adım atmasını ve bazı kişilerin Türkiye’ye iadesini istedi. İsveç terör yasalarında yaptığı değişiklikle Ankara’nın vetosunu kaldırmaya çalışsa da Türkiye ‘somut adım atılmadan olmaz’ tavrını net bir şekilde sürdürdü. Sürece dönük gelişmeler devam ederken İsveç Kur’an-ı Kerim’e yönelik provokasyonlara yine geçiş verdi.

SÜRECİ PALUDAN BALTALAMIŞTI

İsveç’te Danimarkalı-İsveçli aşırı sağcı Rasmus Paludan’ın başkent Stockholm’deki Türk büyükelçiliği önünde Kuran yakma eylemine izin verilmesi Türkiye’de tepkilere yol açmıştı. Paludan 21 Ocak’ta büyükelçilik önünde Kuran yakmıştı. Bu olayla birlikte öncesinde de İsveç’te Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan maketiyle yapılan eyleme soruşturma açılmaması ve Today’s Zaman’ın eski genel yayın yönetmeni Bülent Keneş gibi isimlerin Türkiye iade edilmemesi ilişkilerin gerilmesine neden olmuştu. Türkiye, İsveç’in NATO üyeliği sürecini askıya almıştı.

POLİS, KUR’AN YAKMAYI YASAKLADI

Paludan’ın Kuran yakması üzerine başka kişiler de bunu yapmak için polisten izin istemişti. Şubatta yapılması planlanan bu tarz eylemleri polis, ülkenin terör saldırılarına hedef olacağı endişesiyle yasaklamıştı. Anayasa tarafından güvence altına alınan toplanma özgürlüğü kapsamında bir hak olarak görüldüğü için protestolar İsveç polisi tarafından nadiren yasaklanıyor, ancak polis daha fazla protestonun terör saldırılarına veya İsveç çıkarlarına karşı saldırılara neden olabileceği riskine işaret ederek eylemleri yasaklamıştı.

PROVOKASYONA TEKRAR İZİN

Bunun üzerine süreç İsveç Yüksek Mahkemesi’ne taşınmıştı. Başvuruları değerlendiren İsveç mahkemesi yasağın hukuka uygun olmadığına karar verdi. Reddedilen şubat gösterilerinin arkasındaki gruplar polisin kararına itiraz etmiş ve Stockholm’deki bir mahkeme onların lehinde karar vererek yasağı kaldırmıştı. Mahkeme kararından sonra İsveç polisi dün yaptığı açıklamayla başkent Stockholm’de bir caminin önünde Kur’an-ı Kerim yakma eylemi yapılmasına izin verdiğini duyurdu. Öte yandan İsveç polisinin yeni kararı sonraı Irak asıllı provokatör Salwan Momika, Stockholm Camisi önünde Kur’an-ı Kerim’i yere atıp üzerine bastı. Ardından ateşe verdi.

ANKARA’DAN SERT TEPKİ

Skandal provokasyon sonrası Dışişleri Bakanı Hakan Fidan “Mübarek Kurban Bayramı’nın ilk gününde Kutsal Kitabımız Kur’an-ı Kerim’e yönelik İsveç’te yapılan aşağılık eylemi lanetliyorum! İslam karşıtı bu eylemlere ifade özgürlüğü bahanesiyle izin verilmesi kabul edilemez. Bu tarz eylemlere göz yummak suça ortak olmaktır” dedi.

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu Twitter üzerinden paylaştığı mesajında “Kirli ellerinizi kutsal kitabımızın üzerinden çekin! Mübarek bayram günü İsveç’te kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’e yönelik iğrenç gösteriyi lanetliyorum. İslam karşıtı bu aşağılık protestoya izin veren İsveç’e hak ettiği tepki verilmelidir” dedi. DEVA Partisi lideri Ali Babacan ise paylaşımında şunları söyledi: “İsveç makamlarını bu tür provokatif eylemlere karşı önlem almaya davet ediyorum.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (14)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
14 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN