Tutuklama tehdidi gölgesinde Navalniy'e son görev

Tutuklama tehdidi gölgesinde Navalniy'e son görev

Ölümü tartışmalara yol açan, Rus muhalefetinin önde gelen isimlerinden Navalni için Moskova'da cenaze töreni düzenlendi. Yoğun güvenlik önlemleri altında düzenlenen törende, kalabalığın Rus yönetimi aleyhine sloganlar atması dikkat çekti. Bir cenaze katılımcısı ise, "Seni unutmayacağız, bizi affet, o son kahramanımızdı" diyerek bağırdı.

Rusya’da hapishanede hayatını kaybeden Putin'in en önemli muhaliflerinden Aleksey Navalni'nin, cenaze töreni bugün Moskova’da yapıldı. Cenaze töreni yerel saatle 14:00’te Maryino bölgesindeki bir kilisede başladı. Törene Navalni'nin annesi ve babası da katıldı.

yeni-proje-2-006.jpg

Tören için Rus vatandaşlar bekleyişini sürdürürken, polisler de başkentte konuşlandırıldı. Binaların çatılarında da polisler bekletildi. Rusya basınının bildirdiğine göre yetkililer, cenazenin gerçekleşeceği kilisenin çevresine ve Navalni'nin defnedileceği yakınlardaki mezarlığa metal dedektörler, güvenlik kameraları ve metal çitler yerleştirdi. Ostorozhno Novosti haber kanalına göre polisler bölgede at sırtında devriye gezdi.

yeni-proje-4-003.jpg

Binlerce kişi, ellerinde çiçeklerle Navalni'ye veda etti.

yeni-proje-3-005.jpg

Marino’daki kilisede bir araya gelen binlerce insan kilisenin etrafında protesto gösterisi düzenledi. Gösteride "Putin'siz Rusya", "Putin katildir" “Nawalny” ve “Unutmadık” gibi çeşitli sloganlar atıldı.

yeni-proje-5-003.jpg

KREMLİN'DEN GÖZDAĞI

Moskova'dan cenazeye ilişkin ilk açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, "Navalni'nin ailesine söyleyecek bir şeyi olmadığını" ifade etti. Peskov ayrıca Navalni için yapılacak "izinsiz toplantıların" yasaları ihlal edeceği uyarısını yaptı. Peskov, "Bu eylemlere kim katılırsa sorumlu tutulacak" dedi.

'O SON KAHRAMANIMIZDI'

Fransa merkezli AFP haber ajansına konuşan bir cenaze katılımcısı şu ifadeleri kullandı: "O bir kahramandı, anavatanımızın son kahramanıydı." Navalni'nin tabutu, Moskova Nehri kıyısındaki Borisovskoye mezarlığına götürülürken, kalabalıktan "Seni unutmayacağız!" ve "Bizi affet!" sloganları yükseldi.

yeni-proje-6-002.jpg

NE OLMUŞTU?

47 yaşındaki Navalni, 16 Şubat'ta Kuzey Kutbu'ndaki bir cezaevinde hayatını kaybetmişti. Kremlin, Rusya'nın Navalni'nin ölümünde herhangi bir dahli olduğunu reddetmiş ve Navalni'nin ölüm belgesinde de doğal nedenlerle öldüğü belirtilmişti.

Navalni'nin eşi Yulia Navalnaya ise, Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada Rusya lideri Vladimir Putin'e ateş püskürerek "Putin organize bir suç çetesinin lideri. Buna zehirleyiciler ve suikastçılar da dahil ama onlar sadece kukla. Asıl önemli olan Putin'e yakın olan insanlar - dostları, ortakları ve mafya parasının bekçileri" demişti.

Hükümete yönelik yolsuzluk karşıtı kampanyanın lideri olan Navalni, Almanya'da zehirlenme şüphesiyle uzun süre hastanede yattıktan sonra Rusya'ya dönmüştü ve 2021'den bu yana ülkenin ücra bir bölgesinde hapishanede tutuluyordu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN