Nobel ödüllü psikolog Daniel Kahneman hayatını kaybetti

Nobel ödüllü psikolog Daniel Kahneman hayatını kaybetti

2002 yılında Nobel Ekonomi Bilimleri Ödülü'nü kazanan yazar ve psikolog Daniel Kahneman 90 yaşında yaşamını yitirdi.

Hiç ekonomi dersi almamasına rağmen davranışsal ekonomi ile eşanlamlı hale gelen Kahneman, çok satan "Hızlı ve Yavaş Düşünme" kitabını yazdı. İnsanların kendi çıkarları doğrultusunda hareket eden rasyonel varlıklar olduğu fikrini çürüttü; içgüdülerine dayanarak hareket ettiklerini savundu.

Ölümü, 1993'ten bu yana çalıştığı Princeton Üniversitesi tarafından açıklandı.

Profesör Eldar Shafir, "Danny alanında bir devdi, bir Princeton yıldızı, harika bir adam, harika bir meslektaş ve arkadaştı. Sosyal bilimlerdeki pek çok alan, o sahneye çıktığından beri aynı değildi. Onu çok özleyeceğiz" dedi.

Kahneman, 1934'te İsrail'in Tel Aviv kentinde doğdu ve ilk yıllarının çoğunu, babasının bir kimya fabrikasında araştırma şefi olarak çalıştığı Fransa'da geçirdi. Aile, 1948'de, İsrail devletinin kurulmasından hemen önce, o zamanlar İngiliz yönetimindeki Filistin'e taşındı.

Kahneman, 1954 yılında Kudüs İbrani Üniversitesi'nden mezun oldu ve dört yıl sonra Kaliforniya Berkeley Üniversitesi'nde psikoloji alanında doktora yapmak üzere ABD'ye gitti.

Kahneman, akademik kariyerine psikoloji hocası olarak başlamak için 1961'de Kudüs'e döndü ve burada, 2002'de Nobel İktisadi Bilimler Ödülü'nü kazanacağı bilişsel psikolog Amos Tversky ile tanıştı.

Tversky ile yaptığı çalışmalar, 2011'de yayınlanan, çok satan "Hızlı ve Yavaş Düşünme" kitabının temelini oluşturacaktı. Kitap, çoğu zaman hızlı, sezgisel zihnimizin kontrolü elinde tuttuğunu ve her gün verdiğimiz kararların sorumluluğunu, zihnimizin bilinçli, mantıksal kısmı yerine üstlendiğini ve hataların bu noktada ortaya çıkabileceğini savundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN