Notre Dame Katedrali'nin restorasyonunda 14. yüzyıldan kalma mezarlar keşfedildi

Notre Dame Katedrali'nin restorasyonunda 14. yüzyıldan kalma mezarlar keşfedildi

Yaklaşık 3 yıl önce çatısında çıkan yangın sebebiyle hasar gören tarihi, Notre Dame Katedrali'nde restorasyon öncesi kazı çalışmaları başlatıldı. Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan ve UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan binada önemli bir keşif gerçekleşti. Kazı çalışmalarında görev alan uzmanlar, binanın altında yer alan 14. yüzyıldan kalma antik mezarları ortaya çıkardı.

Fransa'nın başkenti Paris'te 2019'da çıkan yangın nedeniyle büyük hasar gören Notre Dame Katedrali'ndeki restorasyon çalışması sırasında antik mezarlar keşfedildi. Fransa Kültür Bakanlığı, kilisenin içinde 14. yüzyıldan kalma birkaç mezar ve kurşundan bir lahit ortaya çıkarıldığını kaydetti.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada restorasyon çalışmaları sırasında olağanüstü bilimsel kaliteye sahip mezar alanlarının ve tamamen korunmuş, kurşundan yapılan insan biçimli lahitlerin bulunduğu belirtildi.

Lahitin katedralin inşasını takip eden yüzyılda, "kıdemli bir devlet adamı" için yapılmış olabileceği vurgulandı. Ayrıca katedralin zemin seviyesinin hemen altında, sunak alanını neften ayıran mimari unsur olan 13. yüzyıla ait rood perdesinin parçaları olarak tanımlanan boyalı heykellerin unsurları keşfedildi.

fransa-1.jpg

SON KAZILAR GERÇEKLEŞTİ

Notre Dame'ın 1800'lerin ortalarındaki restorasyonu sırasında bulunan diğer kısımları bugün Louvre Müzesi'nde sergileniyor. Çalışmalarda görev alan arkeologlar kilise içine iskele kurulmadan önce son arkeolojik kazılarını gerçekleştirdi. Fransa Kültür Bakanlığı, araştırmanın 25 Mart'a kadar uzatıldığını açıkladı.

Katolik Kilisesi'nin, Hristiyanlığın Fransa'daki sembolü olarak gördüğü, temeli 1163'te dönemin papası tarafından atılan ve tamamlanması 300 yıl süren katedralde, üç yıl önce, hala belirlenemeyen bir nedenden dolayı yangın çıktı.

2024 OLİMPİYAT OYUNLARI'NA YETİŞMESİ BEKLENİYOR

Kısa sürede alevlere teslim olan 857 yıllık katedralin 96 metre yüksekliğindeki kulelerinden biri ile çatısı tamamen çöktü, bina büyük zarar gördü. Restorasyon çalışmaları için dünyanın dört bir yanından toplanan bağış miktarı 1 milyar Euro'yu geçti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, her yıl 13 milyon kişinin ziyaret ettiği katedralin onarımının Paris'te düzenlenecek 2024 Olimpiyat Oyunları'na yetişeceğini açıklamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN