Pekin’de AB Çin zirvesi: Beklenti düşük, sembolik değeri yüksek

Pekin’de AB Çin zirvesi: Beklenti düşük, sembolik değeri yüksek

Şi Cinping, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Pekin’de biraya geldi. Zirveden önemli sonuçlar çıkması beklenmiyor. Ancak yaşanan ağır rekabete rağmen üst düzey bir buluşmanın sağlanması başarı olarak kabul ediliyor.

KARAR/ALMANYA

Çin devlet Başkanı Şi Cinping Pekin’de gerçekleşen AB Çin zirvesinde AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile bir araya geldi. Zirveden, AB ile Çin arasında yaşanan amansız gümrük, teşvik savaşına yönelik etkili bir çözüm beklenmiyor. Ancak bu denli bir üst düzey buluşma mevcut durumun korunması adına önemseniyor.

Şi Cinping AB’ye global istikrar için ortak hareket etmeye çağırırken AB’nin “her tür müdahaleyi de‘‘ terk etmesini talep etti. AB Konseyi Başkanı Michel ise AB’nin insan hakları ve demokrasi gibi Avrupa değerlerinde ısrar edeceğini söyledi.

Karşılıklı ticarette dengesizlik olduğunu söyleyen von der Leyen, Çin’in Avrupa’nın en önemli ticari ortağı olduğunu ve bariz dengesizliklerin ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. Von Leyen konu hakkında ayrıntılardan bahsetmedi. AB Çin’deki Avrupalı yatırımcıların devlet ihalelerine sokulmaması ve bürokratik engellere uğraması gibi konulardan şikayetçi. Çin ise Avrupa’da Çin ürünleri ve girişimcilere yönelik kısıtlamalarından rahatsız.

Bir gün süren zirvede stratejik ve global ekonomik sorunların konuşulduğu açıklandı. Bu başlık altında Çin’in elektronik otomobili sanayine yaptığı ve AB’yi rekabette zor duruma sokan yoğun devlet teşviklerinin konuşulduğu bildiriliyor.

Gözlemciler her iki tarafın da kendi pozisyonlarında ısrarcı olduğunu ve zirvede AB Çin arasında anlaşmazlıkların giderilmesine yönelik bir beklenti olmadığını dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN