Putin ABD'nin iddialarını yalanlamıştı: Ay'da nükleer enerji devrimi

Putin ABD'nin iddialarını yalanlamıştı: Ay'da nükleer enerji devrimi

Rusya'nın uzay ajansı Roscosmos'un Başkanı Yuri Borisov, Rusya ve Çin'in 2033-35 yılları arasında Ay'a bir nükleer enerji santrali inşa etmeyi düşündüklerini söyledi. Eski Savunma Bakan Yardımcısı Borisov, "Çinli meslektaşlarımızla birlikte ay yüzeyine bir güç ünitesi teslim etme ve kurma projesini ciddi olarak düşünüyoruz" dedi. Putin ise geçtiğimiz ay ABD'nin Moskova'nın uzaya nükleer silah yerleştirmeyi planladığı yönündeki uyarısını yalanlamıştı.

Rusya'nın uzay ajansı Roscosmos'un Başkanı Yuri Borisov bugün yaptığı açıklamada, Rusya ve Çin'in 2033-35 yılları arasında Ay'a bir nükleer enerji santrali inşa etmeyi düşündüklerini söyledi.

Reuters’ta yer alan habere göre eski Savunma Bakan Yardımcısı Borisov, Rusya ve Çin'in ortak bir ay programı üzerinde çalıştıklarını ve Moskova'nın 'nükleer uzay enerjisi' konusundaki uzmanlığıyla katkıda bulunabildiğini söyledi.

Borisov, "Bugün, 2033-2035'in başında, Çinli meslektaşlarımızla birlikte ay yüzeyine bir güç ünitesi teslim etme ve kurma projesini ciddi olarak düşünüyoruz" dedi. Güneş panellerinin gelecekteki Ay yerleşimlerine güç sağlamak için yeterli elektriği sağlayamayacağını ancak nükleer enerjinin sağlayabileceğini söyledi.

'UZAY RÖMORKÖRÜ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ'

Plan hakkında Borisov, "Bu çok ciddi bir zorluk. Otomatik modda, insanların varlığı olmadan yapılmalı" dedi. Borisov ayrıca Rusya'nın nükleer enerjiyle çalışan bir kargo uzay gemisi inşa etme planlarından da bahsetti. Nükleer reaktörün nasıl soğutulacağına dair çözüm bulunması dışında projeyle ilgili tüm teknik soruların çözüldüğünü söyledi.

Borisov, "Bir uzay römorkörü üzerinde çalışıyoruz. Nükleer reaktör ve yüksek güçlü türbinler sayesinde büyük kargoları bir yörüngeden diğerine taşıyabilecek, uzay enkazlarını toplayabilecek ve uzaya müdahale edebilecek uygulamalara sahip olacak" dedi.

Rus yetkililer daha önce Ay'da maden çıkarma konusundaki iddialı planlardan bahsetmişti ancak Rus uzay programı son yıllarda bir dizi aksaklık yaşadı. 47 yıl aradan sonra ilk ay görevi, Rusya'nın Luna-25 uzay aracının kontrolden çıkıp düşmesinin ardından geçtiğimiz yıl başarısız olmuştu.

Moskova, daha fazla ay misyonu başlatacağını ve ardından Rus-Çin mürettebatlı ortak bir misyon ve hatta bir ay üssü olasılığını araştıracağını söyledi. Çin ise geçtiğimiz ay, ilk Çinli astronotun 2030'dan önce aya ayak basmayı hedeflediğini açıklamıştı.

PUTİN ABD'NİN İDDİALARINI YALANLAMIŞTI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçtiğimiz ay, ABD'nin Moskova'nın uzaya nükleer silah yerleştirmeyi planladığı yönündeki uyarısını yalanlamış ve bunun Rusya'yı Batı'nın şartlarına göre silah müzakerelerine çekmenin bir hilesi olduğunu söylemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN