Putin’den protestoculara ağır tehdit

Putin’den protestoculara ağır tehdit

Rusya, sayıları hızla artan savaş muhaliflerine karşı her gün yeni bir yasayla ağır yaptırımlar uyguluyor. Putin’in bugün yaptığı konuşma ise tatbikatın çok daha sert yapılacağının bir işareti.

KARAR HABER MERKEZİ

Rusya’nın savaş karşıtlarına yönelik gün geçtikçe sertleşen tutumu Putin’in bugün yaptığı konuşmayla daha da ürpertici bir noktaya ulaştı. Putin protestocular hakkında “Bir hedefleri var Rusya’yı yok etmek. Ama bütün halklar ve özellikle Rus halkı vatanseverleri pislikler ve hainlerden ayırt etmeye muktedirdir. Onları dile yapışan bir sivrisinek gibi tükürmek gerek. Sokağa tükürmeli. Eminim ki toplumun bu tür kendi kendine temizlik aksiyonları ülkemizi daha da güçlü yapacak’’ ifadelerini kullandı.

Her gün yeni çıkan yasalarla iyice baskı altına alınan savaş karşıtları Putin’in bu açıklamalarıyla açık hedef haline getirildi. Putin resmen yandaşlarını muhaliflere karşı temizlik yapmaya çağırdı. Toplumsal bölünme ve gerilimin iyice arttığı Rusya’da bu çağrının toplu linç girişmeleri ile sonuçlanmasından endişe ediliyor.

Öte yandan Rusya’da protestolara katılanlar bu eylemi sadece bir kez yapmış olmaları durumunda ufak para cezasına çarptırılıyorlar. Eylemi tekrarlamaları halinde cezalar artıyor. Protestoyu tekrarlayanlara yüksek para cezaları ya da 30 gün hapis gibi cezalar uygulanıyor.

Ancak bu kişiler için gelen yeni yasalar durumu ucu açık hale getiriyor. Yeni çıkan bir yasada kamusal alanda Rus güvenlik güçlerini rencide edici tavır ve söylemler ki bunlara ordunun görev yapmasını engelleyici söylemler de dahil üç yıla kadar hapisle cezalandırılabiliyor. Fiilen bütün göstericiler bu yasayla uzun hapis cezaları alabilir.

Yeni çıkan bir diğer yasa ise Rus ordusu hakkında yanlış bilgilerin yayılmasına karşı yaptırımlar. Bu suçu işleyenlere de üç yıla kadar hapis verilecek. Yani Rus ordusunun Ukrayna’da sivil bir binayı bombaladığını söylemek bu suç kapsamına giriyor. Zaten Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının savaş olarak nitelendirilmesi de yasak, özel operasyon olarak nitelendirilmek zorunda. Bunu savaş olarak nitelendirenler de insafsız bir hakime rastlarlarsa üç yıl hapis cezası alabilecek.

Protestolara sadece bir kez katılanlarda ufak para cezasının yanında polis tacizine maruz kalıyor. Polisler ya telefon ederek ya da bizzat evlere gelerek bu kişilere suçun tekrarı halinde başına gelecekleri anlatıyor. Gereksiz ve uzun sorgulamalar oluyor. Amaç bu kişileri korkutmak ve yıldırmak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (15)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
15 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN