Rus istihbaratı ‘casus’ diyor: Wall Street Journal muhabiri gözaltına alındı

Rus istihbaratı ‘casus’ diyor: Wall Street Journal muhabiri gözaltına alındı

Rus yetkililer, ABD merkezli The Wall Street Journal gazetesinde çalışan bir muhabiri, ABD adına casusluk yaptığı şüphesiyle gözaltına alındığını duyururken, 20 yıla kadar hapis cezası alabileceği söyleniyor.

Rusya’nın Federal Güvenlik Servisi (FSB), ABD vatandaşı Evan Gershkovich hakkında casusluk şüphesiyle devlet sırrı olarak nitelendirilen bilgileri toplamakla suçlayarak ceza davası açıldığını bildirdi.

Rusya’nın Yekaterinburg kentinde gözaltına alındığı söylenen Gershkovich, ABD merkezli medya devi Wall Street Journal gazetesinde Rusya, Ukrayna ve eski SSCB'nin diğer bölgelerinden haberler yapıyordu.

‘DEVLET SIRRI TOPLUYORDU’ İDDİASI

FSB’den yapılan açıklamada, "ABD tarafından verilen bir görevle hareket eden Evan Gershkovich'in, Rusya'nın askeri-sanayi kompleksindeki işletmelerden birinin faaliyetleri hakkında devlet sırrı olarak sınıflandırılan bilgiler topladığı tespit edilmiştir" denildi.

ABD'li bir diplomatik kaynak, büyükelçiliğin olayla ilgili bilgilendirilmediğini ve Rus yetkililerden olayla ilgili bilgi istediğini söyledi. Rusya'yı haber yapan diğer yabancı gazeteciler, Gershkovich'i desteklediklerini ve onun bir casus değil, profesyonel bir gazeteci olduğunu söyledi.

MOSKOVA’DA YARGILANACAK

Rusya merkezli Kommersant gazetesi, Gershkovich'in Moskova'ya nakledileceğini ve mahkeme öncesi Lefortovo Hapishanesi’nde tutulacağını bildirilirken, 10 ila 20 yıl hapisle yargılanacağı söyleniyor.

2017'den beri Rusya'yı takip eden Gershkovich, daha önce The Moscow Times gazetesinde ve Fransa'nın AFP haber ajansında çalıştı. Son aylarda, ağırlıklı olarak Rus siyasetini ve Ukrayna'daki çatışmayı ele alıyordu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN