Rus ordusunun çekildiği Kiev'den kan donduran görüntüler

Ukrayna'daki savaş devam ederken BBC'den Jeremy Bowen, işgal bölgesi Kiev'de Rusya'nın yarattığı yıkımla ilgili tanık olduklarını anlattı. 200 metreyi geçmeyen bir yolda 13 ceset gördüklerini söyleyen Bowen, bir çiftin öldürülmesinin dehşet veren detaylarını da paylaşarak "Burası bir suç mahalli" dedi.

Mart ayı başında, Ukrayna'nın başkenti Kiev'in dışındaki bir otoyolda elleri havada bir kişinin Rus birlikleri tarafından vurulduğu anlara ilişkin görüntüler tüm dünyada paylaşıldı. Şimdi ise Ruslar, bölgenin dışına itildi.

BBC'den Jeremy Bowen, işgalin ardından bölgede tanık olduklarını şöyle anlattı:

200 METRELİK YOLDA 13 CESET

"İsimleri Ukraynacadan "Rüya" ve "Canım" olarak çevrilebilecek Mria ve Myla köyleri arasında, uzunluğu 200 metreyi geçmeyen kabus gibi bir yolda 13 ceset saydık. İki cesedin, Ruslar tarafından öldürülen Ukraynalı sivillere ait olduğu teyit edildi. Diğerlerinin kimliği ise henüz tespit edilmedi, öldürüldükleri yerde yatıyorlardı. Ancak yalnızca ikisinin üzerinde Ukrayna askeri üniformaları vardı.

1.jpg

BBC ekibi, Ukrayna kuvvetlerinin bölgeyi ele geçirmesinden 10 saat sonra E-40 karayolundaki bölgeye ulaşmayı başardı. Savaşın ve ağır bombardımanın izleri her yerdeydi. Benzin istasyonları ve restoranıyla ünlü bir otel, harap haldeydi. Bombaların açtığı delikler her iki anayolda da görülüyordu.

Ukrayna askerleri yol kenarındaki bir garajın yıkıntıları arasında tekerlek değiştiriyor; Rusların yaklaşık 4 kilometre uzaklıkta olduğunu, sabahın erken saatlerinde birkaç gün süren zorlu bir savaşın ardından kalan adamlarını ve zırhlı araçlarını geri çektiklerini söylüyordu.

RUSLARIN ÖLDÜRDÜĞÜ ÇİFT, ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ

Viraneliğin tam ortasında ölü bedenlerle birlikte, onların kim oldukları ve nasıl öldüklerine ilişkin bir yığın soru işareti vardı.

Rusların 7 Mart'ta öldürdüğü ve çürümeye terk ettikleri bir çift için bazı yanıtlar zaten mevcut. Çiftin, yanmış ve üzerinde şarapnel parçalarının olduğu arabaları, yol kenarındaki benzin istasyonunda yanında bulunuyordu. Yanı başında ise bir cesedin yanmış kalıntıları duruyor. Bir erkek cesedi olduğu anlaşılıyor. Cesedin parmağında hâlâ bir alyans var.

Yanmış bir kadın bedeni ise, enkaza dönüşmüş arabada boylu boyunca uzanıyordu, ağzı açıktı ve çığlık atıyor gibiydi.

ift.jpg

ELLERİ HAVADA OLMASINA RAĞMEN ÖLDÜRÜLDÜ

7 Mart tarihinde Bölgesel Savunma Birliği'nin Bugatti birimi tarafından kullanılan Ukrayna'ya ait bir insansız hava aracı, çiftin öldürülüşlerini kaydetti. Birliğin servis ettiği ve dünyanın dört bir yanındaki haber kuruluşları tarafından yayımlanan video öfkeye neden oldu. Çünkü videoda adam, bir tehdit oluşturmadığını göstermek için ellerini havaya kaldırıyor ancak buna rağmen soğukkanlılıkla öldürülüyordu.

BBC'nin bu ay yaptığı bir araştırmaya göre cesetler, Maksim Iowenko ve eşi Ksjena'ya ait. Ruslardan kaçıp Kiev'e gitmeye çalışan 10 sivil araçtan oluşan bir konvoyun parçasıydılar. Çift yolda ilerlerken çimenlik alanda mevzi almış bir Rus tankını gördü. Çekilen drone videosunda, tankın V harfi ile açıkça işaretlendiği görülüyor. V harfi, Rus silahlı kuvvetleri tarafından kullanılan bir sembol.

Diğer arabalar ise hızla U dönüşü yaptı ve oradan uzaklaştı. Ancak Maksim'in aracı, büyük ihtimalle vurulduğu için durdu. Araç durur durmaz Maksim dışarı fırladı ve ellerini kaldırdı. Saniyeler içinde ise vurularak öldürüldü. Eşi de arabada öldürüldü.

'ARABADA ÇOCUK VAR'

Ayrıca araçta altı yaşındaki oğulları ve Maksim'in arkadaşlarından birinin yaşlı annesi de vardı. İkisi hayatta kaldı. Daha sonra da Rus askerleri tarafından serbest bırakıldı. Geriye doğru yürürlerken bulundular. Ailesiyle konuşan kadın, öldürüldüğünde Maksim'in "Arabada çocuk var" diye bağırdığını söyledi.

Bugatti İnsansız Hava Aracı Birliğine göre hayatta kalan her iki kişi de artık güvende ama derin bir travma içinde.

Araç şimdi yanmış halde ancak saldırıda yanmadı. Bir varsayıma göre, kanıtları yok etmek için Ruslar tarafından ateşe verilmiş olmalı.

Bugatti Birliği, insansız hava aracıyla çekilmiş videosunu Ukrayna makamlarına ve Londra Emniyet Müdürlüğü'ne iletti.

BURASI BİR SUÇ MAHALLİ

Önümüzdeki birkaç yüz metre boyunca yolda daha fazla yanmış araç ve ceset var. Onları ne olduğunu gösteren bir video yok. Rusların geri çekilmesinin ardından, sivillerin öldürüldüğüne dair daha fazla kanıtın ortaya çıkması muhtemel.

Yoldaki dehşet verici sahneler, Putin'in işgal kararının kurbanı olan insanların korkunç ölümlerinden daha fazlasıydı. Bu bölgeler aynı zamanda, savaş sona erdiğinde, bir soruşturma için toplanması ve saklanması gereken kanıtların bulunduğu bir suç mahalli.

Savaş yasalarına göre sivillerin korunması gerekiyor. Aksi takdirde, yasalara aykırı olarak öldürülmeleri savaş suçu oluşturuyor."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (13)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
13 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN