Rusya'dan dikkat çeken 'Kırım ve Donbass' açıklaması: İlerleme kaydettik

Rusya'dan dikkat çeken 'Kırım ve Donbass' açıklaması: İlerleme kaydettik

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonunda 38. güne girildi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Görüşmelerde ilerleme var, Ukrayna'nın tekliflerine yanıt hazırlıyoruz" diyerek Kırım ve Donbass'ın durumu ve tarafsızlık konularında Kiev'in "daha fazla anlayış" göstermeye başladığını sözlerine ekledi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal operasyonu 38. gününde devam ediyor. Rusya tarafı, çevrimiçi görüşmelerin devam ettiğini açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise görüşmelerde ilerleme kaydettiklerinin ve Ukrayna'nın isteklerine yanıt hazırladıklarını söyledi. Lavrov, Kırım ve Donbass'ın durumu ve tarafsızlık konularında Kiev'in "daha fazla anlayış" göstermeye başladığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede heyetlerin İstanbul'daki görüşmeleri ele alınırken Erdoğan, Putin'e Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile bir araya gelmesi çağrısında bulundu.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında yaşanan dakika dakika gelişmeler:

2 Nisan 2022 Cumartesi

15.11- Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Poltava ve Dnipro kentlerindeki havaalanlarının yüksek hassasiyetli silahla vurulduğunu duyurdu.

13.41- Pentagon Sözcüsü John Kirby, Rus işgali atlındaki Ukrayna'ya insansız hava araçları, zırhlı araçlar ve makineli tüfekler de dahil olmak üzere 300 milyon dolar kadar askeri malzeme sağlayacaklarını açıkladı.

13.34- Ukrayna’nın Berdysank ve Melitopol kentlerinden yaklaşık 3500 kişi tahliye edildi. Uluslararası Kızılhaç'ın Ukrayna Kızılhaçı ile koordineli olarak düzenlediği tahliye sürecinde Berdysank'tan 42, Melitopol'dan 5 otobüslük konvoy Ukrayna'nın Zaporijya kentine ulaştı.

12.18- BBC'den Jeremy Bowen, işgal bölgesi Kiev'de Rusya'nın yarattığı yıkımla ilgili tanık olduklarını anlattı. 200 metreyi geçmeyen bir yolda 13 ceset gördüklerini söyleyen Bowen, bir çiftin öldürülmesinin dehşet veren detaylarını da paylaşarak "Burası bir suç mahalli" dedi.

11.06- Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-2 Nisan dönemindeki kayıplarıyla ilgili bilgileri açıkladı. Rus ordusundan 17 bin 800 askerin öldürüldüğü belirtilen açıklamada 143 uçak, 134 helikopter, 631 tank, 1776 zırhlı araç, 317 top, 100 roketatar sistemi ve 54 hava savunma sisteminin imha edildiği kaydedildi.

08.57- Zelenskiy, paylaştığı video mesajında, bugün insani yardım koridorlarının Donetsk, Luhansk ve Zaporojiya bölgelerinde açıldığını belirtti. Böylece Mariupol başta olmak üzere bu bölgelerde yer alan kentlerden toplam 6 bin 266 sivili tahliye ettiklerini belirten Zelenskiy, özellikle insani durumun kritik aşamaya geldiği Mariupol’den yaralıları ve ölenleri çıkarmak için ayrı bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

Zelenskiy, "Bizim askerlerimiz ve sivillerimiz hepsi. Bu konuda Türkiye ile arabulucu olması için görüşüyoruz. Yakında daha detaylı bilgi verebileceğimi umuyorum" dedi.

02.09- Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, son bir günde Rus askerlerinin kontrolü altındaki Mariupol şehrinden yaklaşık 2 bin sivilin çıkarıldığını bildirdi. Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Rus birliklerinin kontrolünü tamamen ele almaya çalıştığı ve topçu sistemlerini yerleştirmeyi sürdürdüğü şehirde, 40 otobüs ve özel araçlarla son bir günde 2 bine yakın sivil güvenli bölgeye tahliye edildi.

01.55- Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola, Rusya ile savaşan Ukrayna'ya giderek başkent Kiev'de Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüştü.

Metsola, Rusya'ya AB yaptırımlarının devam edeceğini, AB üyeliğine adaylık başvurusu yapan Ukrayna'nın AB sürecini destekleyeceklerini ve AB ülkelerine kaçmak zorunda kalan Ukraynalılara evlerine dönecekleri güne kadar yardımları sürdüreceklerini söyledi. Ayrıca Rusya'dan enerji satın almayı kesmeleri gerektiğini vurgulayan Metsola, AB'nin Ukrayna'ya desteğinin de süreceğini dile getirdi.

00.00- Donetsk Valisi Pavlo Kyrylenko, şehirde 1 Nisan’daki saldırılarda Donetsk bölgesinde 7 kişinin hayatını kaybettiğini, 3’ü çocuk 7 kişinin ise yaralandığını duyurdu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN