Site aidatları ve fahiş aidat artışları gündemden düşmezken, apartman yönetimi ile ilgili beklenen yasal düzenleme için geri sayım başladı.
Konut sakinlerinin bütçesini zorlayan ve 'kiramdan fazla aidat ödüyorum' şikayetlerine neden olan uygulamalar, TBMM gündemine gelecek yeni kanun teklifi ile son buluyor.
Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yapılacak değişikliklerle yönetimlerdeki keyfi uygulamaların önüne geçilmesi hedefleniyor.
AK PARTİ GRUBU ÇALIŞMALARI TAMAMLADI
Ankara kulislerinden edinilen bilgilere göre, AK Parti milletvekilleri fahiş aidat sorununun çözümü için kolları sıvadı.
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler başkanlığında yürütülen çalışmalar sonucunda hazırlanan kanun teklifinin, yeni yılda TBMM Başkanlığına sunulması planlanıyor.
Hazırlanan taslak, özellikle büyük sitelerde yaşanan yönetimsel sorunları ve kontrolsüz maliyet artışlarını mercek altına alıyor.
Prof. Dr. Aziz Çelik açıkladı: Emeklileri bekleyen 2026 tehlikesi!
HARCAMALAR İÇİN ONAY ŞARTI GELİYOR
Teklifin yasalaşmasıyla birlikte site yönetimleri artık diledikleri gibi harcama yapamayacak.
Sitelerde yapılacak altyapı çalışmaları, demirbaş yenileme, bakım, onarım ve temizlik gibi hizmet kalemleri öncelikle yönetimler tarafından projelendirilecek.
Bu projeler ve maliyet teklifleri, kat maliklerinin onayına sunulacak.
ONAYSIZ AİDAT TOPLANAMAYACAK
Yeni sistemde, kat maliklerinden onay alınmadan herhangi bir hizmet için aidat veya ek ödeme talep edilemeyecek.
Onaylanan hizmetler doğrultusunda belirlenen oranlarda aidat toplanması yasal zorunluluk hale gelecek.
Böylece yönetimlerin şeffaf olması sağlanırken, 'bütçe açığı' veya 'beklenmedik gider' adı altında istenen keyfi ücretlerin de önüne geçilecek.
Yere çöp atmak artık daha pahalıya patlayacak!
SUİSTİMALLERİN ÖNÜNE GEÇİLECEK
Düzenlemenin temel amacı, aidat giderlerinin şeffaf ve denetlenebilir bir yapıya kavuşturulması olarak öne çıkıyor.
Yüksek aidat rakamlarını frenlemeyi amaçlayan kanun teklifi, site yönetimlerindeki olası suistimalleri de engellemeyi hedefliyor.
Vatandaşların aidat yükü altında ezilmemesi için denetim mekanizmaları güçlendirilecek.
TARIM ARAZİLERİ İÇİN EK SÜRE MÜJDESİ
Söz konusu kanun teklifi sadece site aidatlarını değil, taşınmazlarla ilgili önemli bir düzenlemeyi daha içeriyor.
Çeşitli nedenlerle ödeme yapamamış veya başvurusu yarım kalmış tarım arazisi sahiplerine ve bazı taşınmaz hak sahiplerine yeni bir imkan tanınacak.
Bu kapsamdaki vatandaşlara haklarını kaybetmemeleri için ek süre verilecek.
Pasaport harcı ödemek, yurt dışı tatilinden daha pahalı hale geldi!
