Rusya Herson’dan sivilleri tahliye etti

Rusya Herson’dan sivilleri tahliye etti

Rus yetkililer, Ukrayna’nın taarruza hazırlandığı kritik Herson kentinde sivillerin tahliye operasyonunun tamamlandığını duyurdu. Ukrayna tarafı ise 70 bin kadar sivilin, Dnipro nehri üzerinden zorla sınır dışına çıkarıldığını duyurdu.

Rus milis komutanı Alexander Khodakovsky, tahliye ile ilgili açıklamasında, “Herson’u savunmaya hazırlıyoruz. Birçok yönden rahat olmak için sivil nüfusu dışarı çıkarıyoruz” dedi. Ukrayna’nın güneyindeki Herson bölgesi, Rusya’nın hiçbirinde tam kontrol sahibi olmamasına rağmen, geçen ay Vladimir Putin tarafından ilhak edilen Ukrayna’nın dört bölgesinden biri.

Herson şehri, geçen Şubat ayında Rusya’nın işgalinden kısa bir süre sonra ele geçirildi, ancak son haftalarda Ukrayna kuvvetleri, Dnipro’nun batı veya sağ kıyısındaki toprakları yeniden ele geçirdi. Ukraynalı yetkililere göre cephe hattı şehirden 30 km uzaklıkta. Rusya tarafından atanan yetkililer, yakın gelecekte bölgesel başkente bir saldırı olacağı konusunda uyardılar. Ancak Ukrayna savunma bakanı Oleksii Reznikov, zorlu arazi ve yağışlı hava nedeniyle tekerlekli savaş araçlarını kullanmayı zorlaştıran karşı saldırıyı gerçekten zor olarak nitelendirdi.

Ruslar tarafından Herson valisi olarak atanan Vladimir Saldo ise, Dnipro nehrinin sağ kıyısında hala 150-170 bin kişinin şehirde ve çevresinde olduğunu söyledi. Savaşın en sert destekçilerinden biri olan Çeçen lider Ramzan Kadirov, bir Çeçen birliğin bu hafta bölgede “büyük kayıplara” uğradığını itiraf etti.

Ukraynalı bir topçu saldırısında 23 savaşçının öldürüldüğünü ve 58 kişinin de yaralandığını söyledi. Ukrayna’nın bölgesel lideri Serhiy Khlan, Kadirov’un adamlarının yerine geçenlerde Putin’in Rusya genelinde seferberlik kampanyasının bir parçası olarak çağrılan askerlerin getirildiğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN