Rusya- Ukrayna savaşında 30. gün: İlk esir takası gerçekleşti

Rusya- Ukrayna savaşında 30. gün: İlk esir takası gerçekleşti

Rusya'nın, Ukrayna'yı 'askerden arındırmak' için 24 Şubat'ta başlattığı harekat, iki ülke arasında kanlı çarpışmalarla devam ediyor. Ukrayna lideri Zelenski, dünkü NATO zirvesinde Rusya'nın savaşta fosfor bombası kullandığını öne sürdü. Ukrayna ise bir Rus gemisini yok ettiğini açıkladı. Rusya ve Ukrayna, savaşın başlamasından bu yana ilk esir takasını gerçekleştirdi. İşte Rusya-Ukrayna savaşında dakika dakika yaşanan sıcak gelişmeler...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat akşamı, Ukrayna'yı 'askerden ve Neo- Nazilerden arındırma' bahanesiyle başlattığı işgal girişimi, bütün hızıyla devam ediyor. İki ülke savaşın başlamasından bu yana ilk esir takasını gerçekleştirdi. Yetkililer, 10 Ukrayna askerinin 10 Rus askeriyle değiştirildiğini açıkladı.

Dünkü kritik NATO zirvesinden Rusya ve Çin'e uyarı mesajları gelirken Ukrayna, Rusya'nın fosfor bombası kullandığını öne sürdü. Öte yandan Amerikalı askerler Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarında Ukrayna ordusu için savaşırken görüntülendi.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında yaşanan dakika dakika gelişmeler:

UKRAYNA BAŞSAVCILIĞI: İŞGAL BAŞLANGICINDAN BU YANA 135 ÇOCUK HAYATINI KAYBETTİ

20.00- Ukrayna ordusu, Rus ordusunun güney askeri bölgesi 49. Kombine Birliği Komutanı Korgeneral Yakov Rezantsev’in Herson’daki çatışmalar sırasında öldürüldüğünü açıkladı.

16.43- Rusya, Ukrayna'nın Kiev, Harkov, Çernigiv, Sumi ve Mikolayiv şehirleri kuşatma altında olduğunu, Herson bölgesinin tamamı ve Zaporijya’nın da büyük bir kısmı kontrolünde olduğunu açıklayarak Ukrayna’daki operasyonun genel olarak birinci etabının tamamlandığını bildirdi. Rusya'nın duyurduğu verilere göre, bir ayda Ukrayna ordusundan 14 binden fazla asker öldü, yaklaşık 16 bin asker yaralandı. Ukrayna'daki savaşta ayrıca Rus askerlerinden 1351'inin öldüğü ve 3 bin 825'inin de yaralandığı açıklandı.

11.00- Ukrayna Başsavcılığı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlangıcından bu yana 135 çocuğun hayatını kaybettiğini, 184 çocuğun ise yaralandığını duyurdu. Savaştaki kayıplar ve yaralanmalar ilgili verileri paylaşan yetkililer, Luhansk bölgesindeki Rubizhne şehrinde yaşanan şiddetli çatışmalarda iki çocuğun hayatını kaybettiğini belirtti

Yetkililer ayrıca, Perşembe günü ise Donetsk bölgesindeki Novomykhailivka şehrinde Rus bombardımanında 6 yaşındaki iki çocuğun hayatını kaybettiğini, 13 çocuğun ise yaralandığı bilgisini aktardı

10.30- Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev: Rusya'da iş insanlarına uygulanan yaptırımların Kremlin'e etkisi olacağını düşünmek aptalca

09.50- CNN International, dünkü NATO zirvesiyle birlikte Ukrayna'nın talep ettiği silah listesinin güncellendiğini açıkladı. Habere göre Ukrayna'nın acil ihtiyacı olan tanksavar ve uçaksavar füzelerinin sayısı 500'e yükseldi. ABD, Rus işgalcilere karşı Ukrayna'ya Stinger uçaksavar füzeleri ve Javelin tanksavar füzeleri de gönderiyor.

Kiev yönetiminin yenilenen listesinde ayrıca savaş uçakları, saldırı helikopterleri, S-300 gibi hava savunma sistemleri de yer alıyor. 36 savaş uçağı talep eden Ukrayna'nın taleplerinin kısa sürede karşılanması ve silahların kara yoluyla Ukrayna’ya sokulması planlanıyor.

RUSYA'DAN BİTCOİN ATAĞI

09.45- Rusya'da üst düzey yetkililere göre Rusya, petrol ve doğal gaz ithal etmek isteyen bazı ülkelerin Bitcoin ile ödeme yapmasına izin vermeyi düşünüyor. Rusya'da Enerji Komitesi Başkanı Pavel Zavalny "dostça" davranan bazı ülkelerin kendi para birimleriyle ödemesinin bile söz konusu olduğunu kaydetti.

Bu haftanın başında Rusya Devlet Başkanı Putin, "düşmanca" davranan ülkelerin doğal gazı Rus rublesiyle almasını istediğini söylemişti. Kararın bu yıl yüzde 20'den fazla değer kaybeden Rus rublesinin değerini yükseltmek için verildiği belirtiliyor. Rusya, dünyanın en büyük doğal faz ihracatçısı. Petrolün ise dünyada ikinci büyüğü.

08.30- Ukrayna, dün imha edilen Rus gemisiyle ilgili yeni bir açıklama yayınladı. Geminin adının dün ilk açıklandığı gibi Orsk değil Saratov olduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yenilenen bilgilere göre büyük bir Rus çıkarma gemisi olan Saratov, işgal altındaki Berdyansk limanına saldırdığı esnada yok edilmiştir. Aynı zamanda Caesar Kunikov ve Novocherkassk adlı Rus çıkarma gemileri de zarar görmüştür.”

BORİS JOHNSON: PUTİN'İN BARIŞ İSTEDİĞİ KONUSUNDA İYİMSER DÜŞÜNEMİYORUM

07.30- İngiltere Başbakanı Boris Johnson, NATO zirvesi sonrası katıldığı BBC yayınında "Putin'in barış istediği konusunda iyimser düşünemiyorum." açıklamasında bulundu.

ZELENSKiY, AB KONSEYİ’NE SESLENDİ: YAPTIRIMLARDA GEÇ KALDINIZ!

07.00- AB Konsey toplantısına bir video mesaj gönderen Ukrayna lideri Zelenskiy, Batı’nın Rusya’ya uygulanan yaptırımlar konusunda geç kaldığını ve daha erken adım atılmış olsaydı olsaydı bu savaşın hiç yaşanmayacağını vurguladı.

Ukrayna lideri şunları söyledi:

“Kuzey Akım 2’yi durdurdunuz. Bu yüzden size minnettarız. Ancak bu geç kalınmış bir hamleydi. Çünkü daha erken adım atılsaydı Rusya gaz krizi çıkaramaz ve belki şartlar çok farklı olurdu.”

ABD BAŞKANI BİDEN POLONYA'YA GİDİYOR

06.00- AFP'de yer alan habere göre ABD Başkanı Biden, bugün Polonya-Ukrayna sınırına gidecek. Başkanlık uçağı Air Force One Biden'ı Rzeszow'a, Ukrayna topraklarının 80 kilometre yakınına bırakacak. Biden'ın akşam saatlerinde ise başkent Varşova'ya gitmesi ve burada bir konuşma yapması bekleniyor. Tüm bu hamlelerin dünkü zirve sonrası Rusya'ya Batı'nın mesaj vermek istediği şeklinde yorumlara neden oldu.

RUSYA VE UKRAYNA ARASINDA ESİR TAKASI YAPILDI

05.00- Rusya ve Ukrayna, savaşın bir ay önce başlamasından bu yana ilk esir takasını gerçekleştirdi. Yetkililer, 10 Ukrayna askerinin 10 Rus askeriyle değiştirildiğini duyurdu.

Ayrı bir takasta ise, Odessa açıklarında batan bir gemiden kurtarılan 11 Rus sivil denizci, savaşın başlangıcında Karadeniz'deki Yılan Adası'nı ele geçirmeye çalışırken Ruslar tarafından el koyulan bir gemideki 19 Ukraynalı denizciyle takas edildi.

Gemi ise Türkiye'deki bir limandan Ukrayna'ya iade ediliyor. Bu hafta başlarında Rusya ve Ukrayna, Ukrayna'nın güneydoğusunda Rus ordusu tarafından ele geçirilen Melitopol belediye başkanı için dokuz Rus esiri takas ettiklerini kaydetti.

04.00- ABD Başkanı Joe Biden, NATO zirvesinin ardından Brüksel'de Avrupa Konseyi'nde Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesine katıldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "NATO'yu bölmeye çalıştığı" iddialarını yineleyen Biden, "Putin, ABD ile birlik halinde olan 30 ülkeyle baş etmektense 30 bağımsız ülkeyle baş etmeyi tercih eder." dedi. Biden, sadece NATO değil Avrupa Konseyi ve G7 ülkeleriyle bir bütün olarak Avrupa'nın birliğinin de çok önemli olduğunu belirterek "Şu an savaş suçu işlediğine inandığımız bu adamı durdurmak için yapabileceğimiz en önemli şey." dedi.

00.00- Ukrayna'ya dünyanın dört bir yanından asker gitmeye davam ediyor. Dün gece Amerikalı askerler Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarında Ukrayna ordusu için savaşırken görüntülendi.

23.05- Ukrayna’nın başkenti Kiev’e bağlı bölgeler Rusya ordusu tarafından ağır bombardımana tutuldu. Rus ordusunun bir yakıt deposunu vurduğu öne sürülürken, saldırılarda ölü ya da yaralı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN