Rusya'nın hipersonik füze hamlesine misilleme! Nükleer rota belli oldu

Rusya'nın hipersonik füze hamlesine misilleme! Nükleer rota belli oldu

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 26'ncı güne girilirken, saldırıların küresel bir savaşa dönüşmesi endişe yaratıyor. Putin'in Ukrayna'nın İvano-Frankivsk hipersonik füze kullanmasının ardından İskoçya'dan gelen bir iddia bu korkuyu daha da artırdı. Glasgow’un kuzeybatısındaki Reading kenti yakınından geçerek İngiltere’ye doğru ilerleyen bir askeri konvoyun 6 tane ölümcül silah taşıdığı ileri sürüldü.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus ordusunun Ukrayna’da İvano-Frankivsk bölgesinde bir cephaneyi ilk kez “Kinjal” hipersonik füze kullanarak vurduğunu açıklamıştı.

Mynet'te yer alan habere göre; Moskova'nın Ukrayna'da hipersonik füze kullanmasının ardından tedirgin eden bir gelişme daha yaşandı. 6 adet nükleer füze başlığı taşıyan bir askeri konvoy, Cumartesi gecesi İngiltere'den geçti. Üzerinde herhangi bir işaret olmayan bu alay, Coulport'taki Kraliyet Donanması Silah Deposuna kadar olan yolculuğunun sonlarında Glasgow yakınlarında görüntülendi.

'GEÇEN YILDAN BU YANA BİR İLK'

Aktivist Jane Tallents "Geçen yıl Ekim'den bu yana tehçizatlanma olmadı. Mantıklı bir açıklaması olmalı ama bu konuda bizi aydınlatacaklarını sanmıyorum." dedi.

lala.jpg

RUSYA'NIN HİPERSONİK FÜZE KULLANMASINA MİSİLLEME Mİ?

Güçlü silahların nakliyesi, dün ilk kez hipersonik füzeler kullanan Rusya cumhurbaşkanı Putin ile büyük küresel gerilimlerin ortasında ortaya çıktı.
Ancak Jane bunun sadece rutin bir yenileme olduğunu söyledi ve “Rusya'yı bombalamak için silahlanmıyorlar ama bunu her zaman yapabilirler. Bu konvoy her zaman, 7/24, silahlı ve nükleer bir savaş başlatmaya hazır olduğumuz gerçeğini yansıtıyor sadece. Açıkçası bu mevcut durum çok endişe verici… "

neke.jpg

ASKERİ KONVOYUN ROTASI ORTAYA ÇIKTI

Aldermaston'daki Atom Silahları Kuruluşundan yola çıkan askeri konvoy, Glasgow üzerinden rotasına devam ederek Coulport'taki Kraliyet Donanması Silah Deposuna doğru ilerledi.

HİPERSONİK FÜZE NEDİR?

Havacılık, uzay, savunma politikaları ve teknolojileri uzmanı Arda Mevlütoğlu, hipersonik füzelerle ilgili değerlendirmesinde şu değerlendirmeyi yapmıştı:

"Ses hızı, havacılık ve uzay mühendisliğinde temel tasarım parametrelerinden biridir. Hava-uzay aracı, özellikle atmosferin üst katmanlarında ya da uzay ortamında görev yapacaksa, sesten hızlı uçup uçmayacağı, uçacaksa hangi hızlarda uçacağı, tasarımını doğrudan etkiler. Ses hızında yapılan uçuşa transonik uçuş, sesten hızlı süratlerde yapılan uçuşa ses-üstü ya da süpersonik uçuş denirken, ses hızından en az beş kat yüksek hızlara ise hipersonik denmektedir. Hipersonik hızlarda uçan hava araçlarının tasarım, geliştirme ve testleri, hava-uzay mühendisliğinin en ileri ve karmaşık konularındandır.

Kimyasal, biyolojik, nükleer ya da klasik harp başlıklarıyla donatılmış uzun mesafelere ulaşabilen füzelerin, uçuş şekillerine göre iki ana türü bulunuyor. Bunlar, ilk örnekleri İkinci Dünya Savaşı sonunda ortaya çıkmış balistik füzeler ve seyir füzeleridir. Balistik füzeler hedeflerine aerodinamik etkiler altında, eğik atış prensibiyle ulaşan silah sistemleridir. Fırlatmadan itibaren belli bir aşamaya kadar kazandıkları enerjiyi, uçuşlarının geri kalanında kullanarak hedeflerine ulaşır. Seyir füzeleri ise aynı uçaklar gibi hedeflerine yatay şekilde düz uçuş yaparak ve manevralar tatbik ederek ulaşır.

Balistik füzelerin radarlarla tespit edildikten sonra düşeceği noktayı tespit etmek görece kolaydır. Zira atmosferik etkiler altında olduğundan, belli bir süre takip edilmeleri halinde uçuş rotaları hesaplanabilmektedir. Ancak seyir füzelerinin hem çok alçaktan uçtukları hem de öngörülemeyen manevralar yapabildikleri için tespit ve takip edilmeleri son derece zordur. Özellikle ses-üstü hızlarda uçan seyir füzeleri, hava ve füze savunma sistemleri için büyük tehdit oluşturur.

Hipersonik hızlarda uçan seyir füzelerinin tehdit katsayısı ise çok daha yüksektir. Zira süratlerinin yüksekliği, hava savunma erken ihbar sistemlerine tespit, teşhis ve takip için gerekli zaman bırakmamaktadır. Hava savunma sistemi önleme yapana kadar geçecek süre içinde silah hedefine varabilmektedir. Bu, hipersonik silahlara sahip olan tarafa sürpriz etkisi avantajını sunan önemli bir farktır."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN