Kurban Edilen Çocuklar Haftalarca 'Uyuşturulmuş'

Kurban Edilen Çocuklar Haftalarca 'Uyuşturulmuş'

Yağmur yağması için ailelerinden alına 4 ve 8 yaşındaki iki çocuğun kurban edilmeden önce haftalarca uyuşturulduğu ortaya çıktı. Peru’daki Ampato Dağı’nda bulunan bir kız bir erkek çocuğa ait cesedlerde yapılan inceleme sonucu çocukların yaşadıkları kabus tüm detayları ile gün yüzüne çıktı. İşte çocukların haftalarca süren kabusa yolculuğunun detayları...

Ailelerinden koparılarak kurban törenleri için hazırlanan iki çocuğun saç ve tırnak kalıntıları incelendi. Bilim insanlarının yaptığı son araştırmada beş asırdan daha uzun bir süre önce bir kurban törenine hazırlanan iki İnka çocuğuna içirilen yatıştırıcı içeceğin izine rastlandı. İlk kez tespit edilen yatıştırıcı maddenin ailelerinden koparılan çocukların haftalar süren yolculuğunda sakin kalmasını sağladığı anlaşıldı. İnka rahipleri bir kız ve bir erkek çocuktan oluşan kurbanları, Peru’daki Ampato Dağı’nda törenle öldürdü. Rahipler kurbanlar gömülmeden önceki günler ya da haftalar boyunca 'ruh hallerini hafifletmiş' olabilecek bir sıvı içerek kaygılarını yatıştırdı.

KURBAN EDİLMEDEN ÖNCE HALÜSİLASYON GÖRMÜŞLER

Polonya’daki Varşova Üniversitesi’nde biyoarkeolog olan Dagmara Socha ve meslektaşları, yaptıkları araştırmalarda bu çocukların cesetlerinin ‘halüsinojenik’ etkileri bilinen sıvı bir karışım olan Ayahuasca’nın temel bileşenlerinden birinin kimyasal kalıntılarını barındırdığını tespit ettiler.

Yapılan incelemeler, kız çocuğun doğal yollarla mumyalanan vücudundaki saçlara ve erkek çocuğun kısmen mumyalanmış kalıntılarında bulunan tırnaklarına odaklandı.

Gazeteduvar'dan Bruce Bower'ın haberine göre; Socha ve ekibinin ‘June Journal of Archaeological Science: Reports’ adlı dergide yayınlanan araştırmasında aktardığı kadarıyla, her ne kadar eldeki kalıntılarda Ayahuasca’nın güçlü halüsinojenlerinden kalan moleküler belirtiler görülmese de, ‘Banisteriopsis caapi’ (B.caapi) adlı sarmaşığın kimyasal ürünleri olan ‘harmin’ ve ‘harmalin’ maddelerinin izlerine rastladı. Ayahuasca’da bulunan Banisteriopsis caapi bileşeni, diğer daha halüsinojenik bileşenlerin gücünü arttırıyor.

inkalar-cocuk-kurbanlar.jpg

Kemirgenler üzerinde yapılan son araştırmalar, harmin içeren çözeltilerin, beyni bazı antidepresan ilaçların yaptığına benzer şekilde etkilediğini ortaya koyuyor. Socha, “Bu, B. caapi’nin geçmişte antidepresan özellikleri nedeniyle kullanılmış olabileceğine dair ilk kanıt” diyor. ABD’de bulunan Missouri Üniversitesi’nden arkeolog Christine VanPool, harmin’in insanlarda depresyon ya da kaygıyı azaltıp azaltamayacağına ilişkin araştırmalar henüz emekleme aşamasındayken, bileşenin bilinçli bir şekilde kullanılmasının mümkün olduğunu düşünüyor. Socha’nın ekibinde olmayan VanPool, İnka İmparatorluğu’nun yıkılmasından sonra düzenlenen İspanyol belgelerinin alkollü bir maddenin kurban edilmeye hazırlanan insanları sakinleştirmek amacıyla kullanıldığını aktardığını, hâl böyleyken diğer mayalanmış içkilerin de kullanılmış olabileceğini ifade ediyor. “İnkaların, B. caapi’nin kurban edilecek insanların yaşadığı kaygıyı azalttığını bildiği görüşüne şüpheci biçimde katılıyorum” diyor.

Socha, İspanyol tarihçilerin yanlışlıkla İnka kurban adaylarının B. caapi içeceği yerine ‘chicha’ adıyla bilinen popüler bir mısır birası içtiklerini düşünmüş olabileceğinden şüpheleniyor. Ampato Dağı’nda bulunan çocukların üzerinde yapılan moleküler analizlerde vücutlarında alkol olduğuna dair bir kanıta ulaşılamadı. Öte yandan, kurban edilmeden hemen önce içilen şey alkol olsaydı bile, araştırmacıların testlerinde ortaya çıkmazdı.

nka-cocuk-kurban.jpg

ÇOCUKLARA HAFTALAR BOYUNCA SAKİNLEŞTİRİCİ İÇİRİLMİŞ

Ulaşılan kanıtlar da her iki çocuğun ölümlerine kadar geçen haftalar boyunca koka yaprakları çiğnemiş olduklarını ortaya koydu. İspanyol kayıtları, İnka geçit törenleri sırasında yaygın biçimde koka yapraklarının kullanıldığını aktarıyor. Bahsi geçen olaylar, ölümden sonra çeşitli yerel tanrılara elçi olarak gittiklerine inanılan çocukların ve genç kadınların bu törende kurban edilişlerini de içeriyor.

Kurban edilen çocuklar, 1995 yılında Ampato Dağı’nın zirvesine yakın bir yerde düzenlenen bir keşif gezisinde bulundu. Socha, iki İnka çocuğun evlerinin bulunduğu bölgeden resmi törenler için başkent Cuzco’ya ve daha sonra Ampato Dağı’na yapacağı bir hac yolculuğunu gerçekleştirmesinin en az iki hafta ve büyük ihtimalle birkaç ay süreceğini ifade ediyor.

KABUSA YOLCULUK ZOR VE MEŞAKKATLİ OLMUŞ

Yeni araştırmaya dahil olmayan Calgary Üniversitesi arkeoloğu Lidio Valdez için bu çocuklara teskin edici bir B. caapi içeceği ve çiğnemeleri için koka yaprakları verilmiş olması şaşırtıcı değil. Çocuklar öleceklerini anlamamış olabilirler; buna karşın, ailelerinden ayrıldıktan sonra uzun bir seyahatin güçlüklerine ve yalnızlığa katlanmak zorunda kaldıklarını belirtiyor.

Valdez, Ampato Dağı’nın aslında İnka lisanında ‘kurbağa’ manasına gelen bir sözcük olan ‘Qampato’ biçiminde adlandırıldığından şüpheleniyor. İnkalar gibi And toplumları kurbağaları su veya yağmurla ilişkilendirirdi. “Dağ muhtemelen su ya da yağmurla bağlantılıydı ve çocuklar belki de dağ tanrılarından kendilerine su göndermelerini istemek için kurban verildiler” diyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN