Tarihi NATO Liderler Zirvesi başladı

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in "tarihi bir zirve" diye tanımladığı, Vilnius'ta düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılacak liderleri karşılamasının ardından kritik görüşme başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenleniyor. İki gün sürecek zirve öncesi NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, alana gelen liderleri karşıladı. Ardından dünyanın takip ettiği kritik görüşme, basına kapalı olarak başladı.

'TARİHİ BİR ZİRVE'

Karşılama öncesi gazetecilere açıklamada bulunan Stoltenberg, şunları söyledi:

“Bu zirve tarihi bir zirve çünkü halihazırda İsveç'in ittifakın tam teşekküllü bir üyesi olmasını sağlayacak bir anlaşma yaptık. Bu İsveç için iyi bir şey. Türkiye için de iyi. Tüm NATO ittifakı ve en önemlisi Baltık bölgesi, Litvanya ve bu bölgedeki diğer ülkeler de için iyi. Zirve'de ayrıca önemli kararlar alacaklarını, Ukrayna'ya ne kadar sürerse sürsün yanında olduğumuz yönünde net bir mesaj göndereceklerini ve müttefiklerin Ukrayna'ya daha fazla toprağı özgürleştirmesine yardımcı olmak üzere askeri destek sağlama taahhütlerini yinelemelerini bekleyeceğiz.”

1-012.jpgNATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg

'UKRAYNA'NIN ÜYELİĞİ TEK AŞAMALI BİR SÜRECE DÖNÜŞECEK'

“Üyelik konusunda da müttefiklerin Ukrayna'nın üyeliğine giden yolda net ve olumlu bir mesaj vermelerini bekliyorum. Ukrayna kuvvetleri ile NATO kuvvetleri arasında tam bir birlikte çalışabilirlik sağlamak üzere çok yıllı bir program ile daha fazla pratik destek içeren üç unsurdan oluşan bir paket önerdim. Bu Ukrayna'yı NATO'ya daha da yakınlaştıracaktır. NATO Ukrayna Konseyi'nin kurulmasıyla siyasi bağlarını güçlendirmek için yarın Başkan Zelenski ile açılış toplantısını yapacağız ve ardından Üyelik Eylem Planı şartını kaldıracağız. Bu da Ukrayna'nın üyelik sürecini iki aşamalı bir süreçten tek aşamalı bir sürece dönüştürecektir. Dolayısıyla tüm bunlar olumlu ve güçlü bir mesaj gönderecektir.”

2-002.jpgCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

ERDOĞAN'IN GÖRÜŞME TRAFİĞİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, zirvenin gerçekleştirildiği LITEXPO Sergi ve Fuar Merkezi'ne geldi.

Zirve öncesi Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile bir araya gelen Erdoğan, gün içerisinde Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve ABD Başkanı Joe Biden ile de görüşecek.

ERDOĞAN, KANADA BAŞBAKANI TRUDEAU İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile bir araya geldi. Heyetlerin de katıldığı görüşmede Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ile Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç eşlik etti.

7343335.jpg

Son dakika haberinin ayrıntıları hazırlanıyor...

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN