Tahıl koridoru anlaşması uzayacak mı? Dörtlü zirve için MSB'den açıklama

Tahıl koridoru anlaşması uzayacak mı? Dörtlü zirve için MSB'den açıklama

Reuters'ın haberine göre Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, tahıl anlaşması konusundaki dörtlü görüşme 10-11 Mayıs tarihlerinde İstanbul'da yapılacağını duyurdu.

Rusya'nın 24 Şubat 2022'de başlattığı Ukrayna işgalinde dünyaya büyük etkisi olan gıda krizi meydana gelmişti. Rusya, Ukrayna'nın Karadeniz'de bulunan limanları ve gemilerine el koymasıyla kriz zirveye ulaştı. Bu krizin çözülmesi için atılan adımlar sonucunda tahıl koridoru anlaşması imzalandı. Anlaşma ile Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden yeniden ihracatına başlandı.

DÖRTLÜ GÖRÜŞME İSTANBUL'DA

Yakın zamanda sona erecek olan anlaşma için açıklamada bulunan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, üst düzeydeki bir dörtlü görüşmenin 10 ve 11 Mayıs’ta İstanbul’da yapılacağını duyurdu.

Haber, Rus RIA haber ajansında yer aldı.

Rusya, Ukrayna’nın tahılının ihracına olanak sağlayan anlaşmayı Rusya’nın kendi tahıl ve gübre ihracatının önündeki engeller kaldırılmadığı takdirde, 18 Mayıs’tan sonraya uzatmayacağını açıklamıştı.

MSB'DEN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM arasında Tahıl Anlaşması'nın uzatılmasını da içeren çok taraflı görüşmelerin 10-11 Mayıs'ta İstanbul'da yapılacağını bildirdi.

MSB'den yapılan yazılı açıklama şöyle:

Ülkemizin ev sahipliğinde, 10-11 Mayıs 2023 tarihlerinde, İstanbul’da Ukrayna, Rusya Federasyonu ve Birleşmiş Milletler ile ikili ve çok taraflı görüşmeler yapılacaktır. Söz konusu görüşmelerde;

- Dünya gıda arzı ve güvenliği açısından hayati önem taşıyan “Tahıl Koridoru”nun hızlı, güvenli ve etkin olarak işletilmesi ile gıda fiyatlarında istikrarın sağlanarak ihtiyaç sahibi ülkelerin zarar görmelerinin önüne geçilmesi adına Tahıl Anlaşması’nın uzatılması,

- Çatışma koşulları nedeniyle Ukrayna limanlarında mahsur kalan ticari gemilerimiz ve mürettebatının ülkemize dönüşleri için detaylı ve emniyetli bir tahliye planı oluşturulması konuları ele alınacaktır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN