Soykırımın finansörüne ‘bunama affı’

Soykırımın finansörüne ‘bunama affı’

Ruanda soykırımının finansörü olmakla suçlanan Kabuga akıl sağlığı yerinde olmadığı için yargılanmayacak. Lahey’deki mahkeme Kabuga’ya, mahkumiyet olasılığı olmayan ancak soykırımdaki rolünü belirleyecek bir yasal süreç uygulanacağını açıkladı.

Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi, Ruanda soykırımının finansörü ve planlayıcısı olduğu gerekçesiyle 28 yıl sonra hakim karşısına çıkan iş insanı Félicien Kabuga’nın, sağlık sorunları nedeniyle yargılanmayacağına karar verdi. BBC’nin haberine göre savaş ve insanlığa karşı suçla itham edilen 88 yaşındaki Kabuga’nın, “ileri derecede bunama” nedeniyle gerektiği şekilde yargı sürecine katılamayacağı belirtildi.

Lahey’deki mahkeme Kabuga’ya, mahkumiyet olasılığı olmayan ancak soykırımdaki rolünü belirleyecek bir yasal süreç uygulanacağını açıkladı. Avukatları Mart ayında mahkemeye başvurarak, Kabuga’nın akli dengesinin yerinde olmadığını ve mahkemeye çıkamayacağını savunmuştu.

Lahey’deki gözaltı merkezinde Kabuga’yı muayene eden üç uzman hekim, sanığın bunama (demans) hastası olduğu ve durumunun kötüleşmeye devam edeceği sonucuna vardı. Uluslararası Ceza Mahkemesi heyeti, ileri derecede bunama nedeniyle Félicien Kabuga’nın sağlıklı bir biçimde yargılanamayacağına karar verdi.

Mahkemeden yapılan açıklamada, Kabuga’ya yönelik soykırım suçlarının mahkemede ele alınmasının kurbanlar, hayatta kalanlar ve uluslararası toplum için önemli olduğu vurgulandı. Bu nedenle Kabuga’nın soykırımdaki rolünü ortaya koyan ve olabildiğince duruşmaya benzeyen, ancak mahkumiyet olasılığı olmayan bir sürecin izleneceği açıklandı. Kabuga, bu yasal sürece katılmak zorunda olmayacak. Soykırımdan sorumlu olan Interahamwe milislerine maddi destekte bulundu. Ayrıca birçok insanın öldürüldüğü veya sakatlandığı milyonlarca palayı Çin’den ithal etti.

Ruandalı iş insanı, nefret söylemini yayarak soykırımı körükleyen Radio Télévision Libre des Mille Collines (RTLM) aracılığıyla soykırımı kışkırtmakla da suçlanıyor. Kabuga,, “hamamböceği” diye hitap ettiği Tutsiler’in saklandığı yerleri ihbar eden radyo istasyonunun kurucusu ve destekçisiydi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN