SPD'den Almanya'daki yeni hükümete onay

SPD'den Almanya'daki yeni hükümete onay

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), yeni hükümeti kurmak için Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile üzerinde anlaştığı koalisyon protokolünü onayladı.

Almanya'da 26 Eylül'de yapılan genel seçimlerden birinci parti olarak çıkmayı başaran Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) olağanüstü kongresinde, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile üzerinde uzlaşılan koalisyon sözleşmesi, delegelerin yüzde 98,8'inin kabul oyu ile onaylandı.

Alman Sosyal Demokratlar, seçimlerin ardından geçen iki ayı aşkın sürede, sıkı pazarlıklar sonucu müstakbel ortakları Yeşiller ve liberal FDP ile koalisyon sözleşmesi üzerinde anlaşma sağlamayı başarmıştı. Hür Demokrat Parti (FDP), yeni hükümete temel teşkil eden, koalisyon partilerinin icraatlarına dair atılacak adımları ve önceliklerini sıraladığı sözleşmeyi yarın oylayacak. Yeşiller’in ise sözleşmeye yönelik üye oylaması Pazartesi günü sona erecek.

"TRAFİK LAMBASI KOALİSYONU"

Başkent Berlin'de SPD Genel Merkezi'nde ve çevrim içi düzenlenen SPD Olağanüstü Genel Kurulu'nda, 24 Kasım'da Yeşiller ve FPD ile üzerinde anlaşma sağlandığı açıklanan koalisyon protokolü görüşüldü.

Genel Kurul'da yapılan oylamada delegelerin yüzde 98,8'i koalisyon protokolüne onay verdi.

Böylelikle SPD, partilerin renklerinden (kırmızı-sarı-yeşil) dolayı "trafik lambası koalisyonu" olarak isimlendirilen SPD-FDP-Yeşiller koalisyonu kurulmasına yeşil ışık yaktı.

OLAF SCHOLZ DOSTÇA ÇALIŞMAK İSTİYOR

Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) arasında kurulacak koalisyon hükümetinde başbakanlık görevini üstlenecek Olaf Scholz, burada yaptığı konuşmada, "trafik lambası koalisyonunun" birlikte dostça çalışarak 4 yıl sonra yeniden seçilmek istediğini söyledi.

Scholz, koalisyon protokolünde çalışanlar için asgari saat ücretin 12 avroya çıkarılması gibi SPD'nin birçok vaadinin yer aldığına işaret etti.

Hükümetlerin var olan sorunları çözmesi gerektiğini ifade eden Scholz, "Ancak hükümetler yeni şeyleri başlatmak için de var." dedi.

Scholz, kurulacak hükümeti "ilerici" olarak nitelendirerek "Üç partiden oluşan bu hükümet ile Almanya için daha fazla ilerleme sağlamak istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Almanya’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede alınan önlemleri de savunan Scholz, "Yeterince kişi aşı olmadığı için bunları (tedbirleri) tekrar getirmek zorundaydık." ifadesini kullandı.

Scholz, insanların sağlığını korumanın ve salgınla mücadele etmenin yeni hükümetin de en önemli görevi olacağını kaydetti.

FDP PROTOKOLÜ YARIN OYLAYACAK

FDP de yarın düzenleyeceği genel kurulda koalisyon protokolünü oylayacak.

Yeşiller ise koalisyon protokolünü ve bakanlıklara getirilecek isimleri 120 binden fazla üyenin onayına sunuyor. Oylamanın sonucunun 6 Aralık'ta açıklanması bekleniyor.

Partilerin koalisyon protokolünü onaylamasının ardından "trafik lambası koalisyonunun" kurulmasının yolu açılacak.

Koalisyon protokolüne 7 Aralık'ta imza atılması, Olaf Scholz'un da 8 Aralık'ta Federal Meclis'te başbakan seçilmesi planlanıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN