Almanya'da koalisyon resmen kuruldu

Almanya'da koalisyon resmen kuruldu

Almanya'da 26 Eylül'de yapılan seçimlerden iki ay sonra kurulan SPD, Yeşiller ve FDP koalisyonunun sözleşmesi imzalandı. Seçimden birinci çıkan SPD’nin adayı Scholz’un Çarşamba günü mecliste başbakan seçilmesi bekleniyor.

Almanya'da 26 Eylül'deki genel seçimlerin yapılmasından yaklaşık iki buçuk ay sonra Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) yeni hükümeti oluşturacak koalisyon sözleşmesine imza attı. Seçimden birinci çıkan SPD’nin adayı Scholz’un Çarşamba günü mecliste başbakan seçilmesi bekleniyor.

DW Türkçe'de yer alan habere göre, imzalar atılmadan önce konuşan müstakbel başbakan Scholz şu sözleri kaydetti:

''Bu sözleşme 'ü lkede ilerlemenin organize edilebilmesi için' iyi bir temel. Üstesinden gelinmesi gereken zor bir görev ve Koronavirüse (Kovid-19) karşı yürütülen mücadele, tüm gücümüzü ve enerjimizi alacak.''

KARBON NÖTR BİR ROTA

Kovid-19 ile mücadelenin yanı sıra, ajandalarında büyük yapısal değişikliklerin olduğunu ve buna örnek olarak Almanya'nın karbon nötr bir rotaya sokulması ve karbon nötr olma ile refahın bir araya getirilmesi hedeflerine işaret eden Yeşiller Eş Başkanı ve yeni hükümetin müstakbel Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck de şunları söyledi:

"Bugünden itibaren bir hükümet oluyoruz. Kovid-19 pandemisiyle mücadelenin yanı sıra, ajandamızda büyük yapısal değişiklikler var. Bu görevin üstesinden birlikte geleceğiz.''

'ŞİMDİ HAREKETE GEÇME ZAMANI'

FDP Genel Başkanı ve yeni hükümette Maliye Bakanı olacak Christian Lindner ise konuşmasında, koalisyon müzakerelerine işaret ederek, 'Daha fazla ilerleme kaydetmeye cesaret etmek istediğimizi söyledik, bu haftadan itibaren ilerleme üzerinde çalışmak istiyoruz' dedi.

'ÇEŞİTLİLİĞİ YANSITIYORUZ'

Yeşiller Eş Başkanı ve yeni hükümette Dışişleri Bakanlığının başına gelmesi beklenen Annalena Baerbock de, koalisyon anlaşmasının Almanya'daki 'çeşitliliği yansıttığını' söyleyerek, görevlerinin sözleşmeyi öngörüyle, pragmatizmle 've büyük bir tutkuyla' hayata geçirmek olduğunu belirtti.

SCHOLZ'UN ÇARŞAMBA GÜNÜ BAŞBAKAN SEÇİLMESİ BEKLENİYOR

Koalisyon sözleşmesinin imzalanması, koalisyonu kuran her üç partinin de kendi içinde bu sözleşmeyi kabul etmesinin ardından geldi.

Almanya'da 26 Eylül'de yapılan seçimlerden birinci parti olarak çıkan SPD'nin başbakan adayı Scholz'un Çarşamba sabahı Alman meclisinde başbakanlığa seçilmesi ve yemin ederek göreve başlaması bekleniyor. Böylelikle, 16 yıldır başbakanlık görevini yürüten Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Angela Merkel dönemi sona erecek. Aynı gün yeni kabine üyelerinin de yemin ederek görevlerine başlamaları öngörülüyor.

İLK RESMİ GEZİ FRANSA'YA

Scholz, koalisyon sözleşmesinin imzalanmasının ardından yaptığı açıklamada başbakan olduktan sonraki ilk resmi yurt dışı gezisini Paris'e yapacağını açıkladı. Amacının güçlü ve egemen bir Avrupa yolunda ilerlemeye devam etmek olduğunu söyleyen Scholz aynı zamanda transatlantik ortaklığın ve NATO'nun güçlendirilmesinin gerektiğini vurguladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN