Stoltenberg: Trump'ın yorumu NATO'nun güvenliğini zayıflatıyor

Stoltenberg: Trump'ın yorumu NATO'nun güvenliğini zayıflatıyor

ABD eski Başkanı Donald Trump'ın NATO yorumunun ardından ittifakın Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de açıklamada bulundu. Stoltenberg bugün yaptığı açıklamada, Avrupalı ​​müttefikler ve Kanada'nın savunma harcamalarını rekor seviyelere çıkardığını söylerken, Trump'ın ABD'nin müttefiklerine olan bağlılığını sorgulayarak güvenliklerini zayıflattığı konusunda uyardı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bugün yaptığı açıklamada, NATO'daki ABD ortaklarının, Rusya'nın Ukrayna'daki Kırım Yarımadası'nı ilhak etmesiyle müttefiklerin Soğuk Savaş'ın sona ermesinin ardından 2014'ten bu yana askeri bütçelerine 600 milyar dolar daha fazla harcadıklarını söyledi.

France 24'da yer alan habere göre Stoltenberg, örgütün savunma bakanlarının Brüksel'deki toplantısının arifesinde gazetecilere verdiği demeçte, "Geçtiğimiz yıl Avrupalı ​​müttefikler ve Kanada genelinde yüzde 11'lik benzeri görülmemiş bir artış gördük" dedi.

TRUMP'IN YORUMUNA STOLTENBERG'DEN TEPKİ

Cumartesi günü, Cumhuriyetçi Parti'nin bu yılki adaylığında ABD'de ön sıralarda yer alan Trump Rusya'nın, GSYİH'nın yüzde 2'sini savunmaya ayırma konusunda "suçlu" olan NATO üyelerine istediği her şeyi yapmasına izin vereceği konusunda uyardığını söylemişti.

Başkan Joe Biden, Trump'ın sözlerini "tehlikeli" ve "Amerikalılığa aykırı" olarak nitelendirmişti.

Stoltenberg, bu yorumların NATO'nun kolektif güvenlik taahhüdünün (örgütün kuruluş anlaşmasının 5'inci maddesi olan herhangi bir üye ülkeye yönelik saldırının tüm ülkelerin tepkisiyle karşılanacağını belirten) güvenilirliğini sorgulamaya yol açtığını söyledi.

Stoltenberg, "NATO'nun ana fikri, bir müttefike yönelik saldırının tüm ittifakın tepkisini tetiklemesidir ve bu mesajın arkasında hep birlikte durduğumuz sürece herhangi bir müttefike yönelik herhangi bir askeri saldırıyı önleriz" dedi.

Ayrıca, "Birbirimiz için ayağa kalkmayacağımıza, birbirimizi korumayacağımıza dair herhangi bir öneri, bu hepimizin güvenliğine zarar verir" ifadesini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN