Sunak Miçotakis ile görüşmesini iptal etti: 200 yıllık eser kavgasında diplomatik kriz

Sunak Miçotakis ile görüşmesini iptal etti: 200 yıllık eser kavgasında diplomatik kriz

Osmanlı döneminde İngiltere’ye kaçırılan Elgin Mermerleri (Parthenon) Atina ile Londra arasında diplomatik kriz çıkardı. Başbakan ile görüşmek için gittiği İngiltere’de bir TV programına katılan Yunan Başbakanı Miçotakis, eserin çalındığını hatırlatarak, durumun Mona Lisa tablosunu ortadan kesip iki ayrı yerde sergilemeye benzediğini söyledi. Randevu öncesi eserin konuşulmaması şerhi düştüğü öğrenilen İngiltere Başbakanı Sunak ise söylediklerinin ardından Miçotakis’le görüşmesini iptal etti.

Osmanlı döneminde İngiltere’ye kaçırılan Elgin Mermerleri (Parthenon) Atina ile Londra arasında diplomatik kriz çıkardı. Tarihi eserleri ülkesine götürmek isteyen Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis’in İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’la yapacağı planlı görüşme gerilim nedeniyle son dakikalarda iptal edildi.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis pazar günü İngiltere’ye üç günlük bir ziyarete gitti. Ziyaret kapsamında İngiliz mevkidaşıyla salı günü görüşme planlandı. Ancak Yunan Başbakan Miçotakis’in BBC yayınında Elgin Mermerleri ile ilgili yaptığı açıklamalar tepkiye neden oldu.

Ardından Miçotakis’in İngiliz Başbakan Sunak ile olan planlı görüşmesi iptal edilerek, Başbakan Yardımcısı Oliver Dowden ile görüşmesi teklif edildi. Başbakan Yardımcısıyla görüşme teklifini reddeden Miçotakis, yaptığı yazılı açıklamada, “İngiltere Başbakanı’nın, programlanmış görüşmeyi saatler kala iptal etmesinden duyduğum rahatsızlığı dile getiriyorum” ifadesini kullandı. İngiltere Başbakanlık Ofisi Downing Street’ten yapılan açıklamada ise Yunan Başbakanı, “ziyaret sırasında tarihi eserler konusunu açmama sözünü yerine getirmemekle” suçlandı.

29kr02-man5.jpg

Osmanlı döneminde İngiliz diplomat Lord Elgin tarafından İngiltere’ye kaçırılan Elgin Mermerleri (Parthenon) 1832’den beri British Müzesi’nde sergileniyor.

Yaşananları değerlendiren Yunan Başbakan Miçotakis, Yunanistan ve İngiltere’nin tarihi dostluk bağına sahip olduğunu belirterek, iki ülke ilişkilerinin çerçevesinin de son derece geniş olduğunu dile getirdi.

Miçotakis, “Yunanistan’ın Elgin Mermerleri konusundaki görüşleri bellidir. İngiliz mevkidaşımla bunları ve Gazze, Ukrayna, iklim krizi, göç gibi uluslararası gündemdeki büyük sorunları konuşma fırsatım olmasını umardım. Görüşlerinin doğruluğuna ve adil olduğuna inanan kimse asla görüşlerin çatışmasından korkmaz” değerlendirmesinde bulundu.

Yunan Başbakan, İngiltere Başbakanının görüşmeyi iptalinin ardından İngiltere’de muhalefetteki İşçi Partisi’nin başkanı Keir Starmer’la da görüştü. Starmer, Atina ile British Museum arasında bir ‘ödünç verme’ anlaşması yapılırsa buna karşı çıkmayacaklarını söyledi. Yunan Başbakan, dün ülkesine geri döndü.

Yunanistan bir süredir British Müzesi’nde sergilenen Elgin Mermerleri’ni geri almak için İngiltere’ye ciddi baskı uyguluyor. UNESCO’nun yanı sıra İngiliz siyasetçilerin de baskısı altında olan İngiltere, mermerlerin iadesi konusunda olumlu bir adım atarsa, karar Türkiye’nin Berlin Müzesi’yle süren Zeus Sunağı mücadelesine de emsal teşkil edecek.

‘MONA LİSA’YI ORTADAN İKİYE BÖLMEK GİBİ’

Miçotakis Pazar günü BBC 1’de Laura Kuenssberg’in sunduğu programa katıldı. Tarihi eserlerin İngiltere ve Yunanistan’daki parçalarının resimlerini gösteren Kuenssberg’in “Sizce nerede daha güzel görünüyorlar?” sorusuna Yunanistan Başbakanı’nın yanıtı “Cevap bence çok açık” oldu. “Eserler Akropolis Müzesi’nde daha güzel görünüyor. Bu müze bunun için inşa edildi” diyen Miçotakis, bunun sadece bir ‘mülkiyet’ konusu olmadığını da ekleyerek, “Bence bu, eserlerin mülkiyetiyle ilgili değil, yeniden bir araya getirilmesiyle ilgili bir konu. Eskiden tek parça olan bir anıtı nerede daha iyi değerlendirebilirsiniz?” diye sordu.

Parthenon Heykelleri de olarak bilinen eserlerin Yunanistan’a ait olduğunu ve geçmişte çalındığını da hatırlatan Miçotakis, mevcut durumun Mona Lisa tablosunu ortadan kesip iki ayrı yerde sergilemeye benzediğini belirtti. Miçotakis, Elgin Mermerleri’nin orijinal yeri olan Yunanistan’a geri gönderilmesi için lobi çalışmaları yürüttüklerini vurgulayarak, konuyu Salı günü İngiltere Başbakanı ile yapacağı görüşmede de gündeme getireceğini belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN