Suriyeliler 'yalnız bırakıldık' demişti: İki sınır kapısı da yardım için açılıyor

Suriyeliler 'yalnız bırakıldık' demişti: İki sınır kapısı da yardım için açılıyor

Kahramanmaraş'taki deprem felaketi Suriye'de de büyük yıkıma sebep oldu. Deprem 5,3 milyon kişiyi etkilerken BM, Beşar Esad'ın uluslararası yardım çağrısında bulunduğunu duyurdu. Bu kapsamda yardımların hızla erişmesi için Türkiye sınırındaki Bab El-Selam (Öncüpınar) ve Er-Rae (Ceylanpınar) sınır kapıları da açılacak. Söz konusu sınırların başlangıçta üç ay süreyle açık kalacağı belirtildi.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki yıkıcı deprem, çevre on ilin yanı sıra Suriye'de de büyük tahribata neden oldu. Ülkede son açıklanan verilere göre 3 bin 688 kişi hayatını kaybederken Birleşmiş Milletler (BM) tahminlerine göre 5,3 milyon kişi evlerinden oldu.

İç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana büyük sıkıntılarla boğuşan Suriye vatandaşlarının, son depremle birlikte acıları katlanarak artarken, depremzedeler dünyanın kendilerine yeteri kadar yardım eli uzatmadığı şikayetini dile getirdi. Dünya Sağlık Örgütü de deprem bölgelerinde dondurucu soğuk ve kolera salgının baş gösterdiğini söyledi.

İKİ SINIR KAPISI DA AÇILIYOR

Türkiye üzerinden Suriye'nin kuzeyine ilk yardımların ulaştırılması için başlatılan diplomasi trafiği ise sonuç verdi. Geçtiğimiz günlerde dünya ülkeleri Türkiye'nin daha fazla sınır geçişi açması talep ederken Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bir kapının açık olduğunu belirterek "İki tane daha kapının açılması konusunda çalışmalar yapıyoruz. Bu insani bir durum olduğu için siyasi bir durum değil. Suriye rejiminin de kontrol ettiği noktalar için çalışıyoruz" demişti.

6360966.jpg

DW Türkçe'de yer alan habere göre, Suriye sınırında sadece bir kapının açık olması nedeniyle de ülkeye uluslararası yardımlar son derece sınırlı olarak ulaşabiliyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Suriye'deki deprem mağdurlarına yardım ulaştırabilmek için Şam yönetimi ile varılan anlaşma kapsamında, insani yardım çalışanlarının çatışma bölgelerine erişimlerinin ve vize işlemlerinin hızlandırılmasının da yer aldığını vurguladı.

Anlaşma gereği Türkiye sınırındaki Bab El-Selam (Öncüpınar) ve Er-Rae (Ceylanpınar) sınır kapıları da açılacak. Halen tek açık sınır geçişi ise Cilvegözü sınır kapısından yapılabiliyor.

ÜÇ AY SÜREYLE AÇIK KALACAK

Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'deki insani durumla ilgili acil toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, söz konusu sınırların başlangıçta üç ay süreyle açık kalacağını belirtti.

6377317.jpg

BM kaynakları Esad'ın Pazartesi günü Şam'da BM Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths ile yaptığı görüşmede iki sınırı daha açmayı kabul ettiğini bildirdi.

ESAD ÜLKESİNİN YENİDEN İNŞASI İÇİN YARDIM BEKLİYOR

Aynı kaynaklar Esad'ın Griffiths ile yaptığı görüşmede "Suriye'deki altyapının onarılmasına yardım konusunda uluslararası çabaların önemini" vurguladığını da aktardı.

6377321.jpg

Görüşmenin ardından Suriye Devlet Başkanlığından yapılan açıklamada da Esad'ın ülkesinin yeniden inşası için uluslararası yardım beklediği ifade edildi.

Suriye'de daha önce 200 binden fazla insanın evsiz kaldığı Halep kentini de ziyaret eden Griffiths, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ile de bir araya geldi.

6379575.jpg

Bölgede gazetecilere açıklamalarda bulunan Griffiths, BM'nin önümüzdeki günlerde Suriye ve Türkiye'deki afetzedeler için bağış çağrıları yapacağını da ifade etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN