Taliban kritik eyaleti ele geçirdi, ABD ve İngiltere harekete geçti

Taliban kritik eyaleti ele geçirdi, ABD ve İngiltere harekete geçti

Taliban, 24 saat geçmeden Cüzcan vilayetinin başkenti Şibirgan'ı da ele geçirdi. Vali Yardımcısı Kader Malia "Şehri maalesef tamamıyla kaybettik" açıklaması yaparken, ABD ve İngiltere'den de vatandaşlarına yönelik uyarı geldi.

Taliban, Nemruz vilayetinin başkenti Zaranc'ı ele geçirdikten kısa bir süre sonra ikinci bir vilayetin daha başkentini aldıç

Cüzcan vilayetinin başkenti Şibirgan'ın Taliban güçlerinin eline geçtiği açıklandı.

"ŞEHRİ TAMAMEN KAYBETTİK"

Vali Yardımcısı Kader Malia, hükümet güçleri ve yetkililerinin şehrin dışındaki bir havalimanına çekildiğini ve burada kendilerini savunmaya hazırlandıklarını belirtti. Malia, "Şehri maalesef tamamıyla kaybettik" dedi.

BBC: HERKESİ SERBEST BIRAKTILAR

AFP'ye konuşan vilayet yönetiminden Bismillah Sahil, valilik binası, polis merkezi ve merkez cezaevi gibi kritik binaların artık Taliban kontrolünde olduğunu bildirdi.

BBC'nin aktardığına göre, Taliban, cezaevindeki herkesin serbest bırakıldığını bildirdi.

Zaranc, Taliban'ın ele geçirdiği ilk vilayet başkenti olmuştu.

ABD VE İNGİLTERE'DEN ÇAĞRI

Taliban'ın hızla ilerleyişinin ardından ABD ve İngiltere harekete geçerek vatandaşlarının Afganistan'ı terk etmesini istedi.

ABD Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, ABD vatandaşlarının mevcut ticari uçuş seçeneklerini kullanarak Afganistan'ı derhal terk etmesini istedikleri belirtildi.

İngiltere Büyükelçiliği de İngiliz vatandaşlarından, böyle kriz döneminde yardım beklememelerini ve en kısa zamanda Afganistan'ı terk etmelerini talep etti.

Açıklamada, güvenlik tehditleri nedeniyle büyükelçilik personelinin de başkent Kabil dışına seyahat etmemesi uyarısı yapıldı.

Öte yandan Taliban, Kabil'de Afgan hükümetinin medya merkezi müdürü Dawa Khan Menapal'ı pusuya düşürerek öldürmüştü. Hükümet yetkilisinin ölümü, Afganistan Savunma Bakanı'na yönelik suikast girişiminden birkaç gün sonra gerçekleşmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN