Taliban yönetimindeki Afganistan için korkutan uyarı

Taliban yönetimindeki Afganistan için korkutan uyarı

Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nden üst düzey bir yetkili, Taliban yönetimi altında ikinci kışına girmeye hazırlanan Afganistan'da yaşam koşulları kötüleştikçe daha fazla insanın hayatta kalma mücadelesi vereceği uyarısında bulundu. Kızılhaç Örgütü Operasyon Direktörü Martin Schuepp, yaklaşan ve ağır geçmesi beklenen kış dönemine atıfla "Ekonomik zorluklar var. Bu çok ciddi bir durum. İnsanlar hayatta kalmak için mücadele edecek" dedi.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nden (ICRC) üst düzey bir yetkili, Taliban yönetimi altında ikinci kışına girmeye hazırlanan Afganistan'da yaşam koşulları kötüleştikçe daha fazla insanın hayatta kalma mücadelesi vereceği uyarısında bulundu.

Örgütün Ağustos 2021'de iktidarı ele geçirmesiyle ekonomi dibe vurdu, ülkede köklü değişiklikler ve temel bir dönüşüm yaşandı. Dış yardımların bir anda kesilmesiyle milyonlarca kişi yoksulluğa ve açlığa sürüklendi.

Kızılhaç Örgütü Operasyon Direktörü Martin Schuepp, verdiği bir mülakatta yaklaşan ve ağır geçmesi beklenen kış dönemine atıfla "Ekonomik zorluklar var. Bu çok ciddi bir durum. İnsanlar hayatta kalmak için mücadele edecek" dedi.

ÜLKENİN YARISI AKUT AÇLIKLA KARŞI KARŞIYA

Taliban yöneticilerine uygulanan yaptırım, banka transferlerinin durdurulması ve milyarlarca dolarlık Afganistan Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinin dondurulmasına ilaveten ABD ve NATO güçlerinin çekilmesinin yanı sıra ülkenin dış yardımlara bağımlı ekonomisini destekleyen küresel kurumlara ve dışarıdan gelen paraya erişim zaten kısıtlanmıştı. Euronews'in aktardığına göre Schuepp, kışın başlamasıyla birlikte ülkenin yarısının zaten karşı karşıya olduğu akut insani ihtiyaçların daha da artacağına dikkat çekti.

Fiyatların çeşitli nedenlerden dolayı yükseldiğini anımsatan ICRC yetkilisi "Giderek daha fazla sayıda Afgan'ın geçinebilmek için (ev) eşyalarını satmak zorunda kaldığına, bir yandan ısınmak için malzeme almak zorunda kalırken diğer yandan da gıda ve diğer temel ihtiyaç maddeleri için artan maliyetlerle karşı karşıya kaldığına şahit oluyoruz" şeklinde konuştu.

'İNSANİ YARDIM İÇİN BAZI YAPTIRIMLAR YENİDEN DÜZENLENMELİ'

Yetkili, yaptırımların ülkeye yardım ve gerekli malzemelerin zamanında ulaştırılmasında zorluk teşkil ettiğini ve ICRC gibi kuruluşların çalışmalarına devam edebilmesi için tüm yaptırımların insani muafiyetlere haiz olmasının kilit önem taşıdığını kaydetti.

Kızılhaç'ın Afganistan'da temel sağlık hizmetlerinin çökmemesini sağlamak amacıyla her ay 10 bin 500 sağlık personeline maaş ödediği bilgisini veren Schuepp, "Sağlık personelinin maaşlarını ödemenin asli görevimiz olmadığını biliyoruz. Bir insani yardım kuruluşu olarak bunu yapmak için çok uygun durumda da değiliz. Ancak hizmetlerin devamını sağlamak için istisnai olarak bunu yaptık" dedi.

'CEZAEVLERİNDEKİ AÇLIK DAHA KÖTÜ BOYUTLARDA'

Taliban örgütünün yönetimi ele geçirmesinden bu yana operasyon direktörü olarak Afganistan'a ilk ziyaretini gerçekleştiren Schuepp, kurumun ülkedeki hapishanelerdeki mahkumların çoğunun gıda ihtiyacını karşıladığını dile getirdi.

Ancak Schuepp Afganistan'da halihazırda kaç mahkum olduğuna dair detay vermedi. "Cezaevlerine ve mahkumlara yönelik desteğimizi artırarak ülke genelindeki cezaevlerine gıda temin edilmesini sağladık" diyen yetkili. "Bugün cezaevi nüfusunun yaklaşık yüzde 80'i bu gıda desteğinden faydalanıyor" şeklinde konuştu.

'AİLELERİN YARISI ÇOCUKLARINI ÇALIŞTIRMAK ZORUNDA KALIYOR'

Kızılhaç'ın rolünü, Washington'ın Ağustos 2021'de güçlerini nihai olarak geri çekmesinin akabinde ABD destekli Afgan hükümetinin çökmesiyle gerekli hale gelen bir 'geçici önlem' olarak tanımladı. Save the Children isimli uluslararası yardım kuruluşu tarafından kısa süre önce yapılan bir araştırmaya göre Afganistan'da ailelerin yarısı geçim kaynakları çöktüğü için çocuklarını çalıştırmak zorunda kalıyor.

Kendi yönetimini 'Afganistan İslam Emirliği' olarak tanımlayan Taliban'ı dünyada hiçbir ülke tanımıyor ve bu da örgütü uluslararası alanda yalnız bırakıyor. Aşırılık yanlısı grup 1990'larda Afganistan'ı yönetmiş ve 2001'de Amerikan askeri müdahalesiyle devrilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN