Taliban'dan BM'ye 'sizi ilgilendirmez' cevabı: Kadına zulmetmek iç meseleleriymiş

Taliban'dan BM'ye 'sizi ilgilendirmez' cevabı: Kadına zulmetmek iç meseleleriymiş

Afganistan'da ikinci kez yönetime gelen Taliban'ın kadınlara yönelik hak ihlallerine dünyadan tepki gelse de Taliban bunu pek umursamıyor. BM'nin kadın çalışanlarına getirilen yasağı eleştirmesine cevap veren Taliban BM tarafından alınan kınama kararını ülkenin 'egemen tercihlerine' saygısızlık olarak nitelendirdi. Taliban "Bu Afganistan'ın toplumsal iç meselesidir ve dış devletleri etkilemez" dedi.

Afganistan'da görev yapan kadın BM personeline çalışma yasağının kaldırılmasını isteyen Birleşmiş Milletler'e (BM) Taliban'dan olumsuz yanıt geldi. 15 üyeli Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Afganistan'daki Taliban yönetiminin BM kadın personeline getirdiği çalışma yasağını kınayan karar tasarısını oy birliğiyle perşembe günü kabul etmişti. Bu kınamaya yanıt veren Taliban yönetimi, yasaklama kararının 'iç toplumsal bir mesele' olduğunu duyurdu.

KADINLARIN KAMUSAL ALANA GİRMELERİ YASAK

Afganistan Dışişleri Bakanlığı kınamayı ülkenin 'egemen tercihlerine' saygısızlık olarak nitelendirdi. Açıklamada "Bu Afganistan'ın iç toplumsal meselesidir ve dış devletleri etkilemez" denilirken "Afgan kadınlarının tüm haklarının sağlanması konusunda kararlılığımızı sürdürürken, çeşitliliğe saygı duyulması ve siyasallaştırılmaması gerektiğini vurguluyoruz" ifadelerine yer verildi.

Ağustos 2021'de iktidara geri dönmesinden bu yana Taliban yetkilileri, kadınlara orta öğretim ve üniversiteleri yasaklarken çoğu devlet görevinde ve STK'larda çalışmaları engellendi. Ayrıca spor salonları ve parklar gibi kamusal alanlara girmeleri yasaklandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN