Tayvan'dan Çin'e uçak uyarısı: Saldırı sayarız

Tayvan'dan Çin'e uçak uyarısı: Saldırı sayarız

Tayvan Savunma Bakanı Chiu Kuo-cheng, Çin'in savaş uçaklarının Ada'nın "hava sahasını" ihlal etmesi halinde "ilk saldırı" olarak değerlendirip karşılık vereceklerini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Ağustos ayının başında Tayvan ziyareti sonrasında Taipei ile Beijing arasında yükselen tansiyon inmiyor.

Tayvan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan son açıklamada Çin'in askeri baskılarına karşı, Beijing'in Ada hava sahasına giren savaş jeti ya da dronlarının "Saldırı" olarak değerlendirileceği ifade edildi.

Ada'nın Savunma Bakanı Chiu Kuo-cheng, "saldırı" olarak değerlendirilecek hava sahası ihlallerine ve Beijing uçak ve dronlarının bölgesel sınırını geçmesine Taipei'nin nasıl bir karşılık vereceğine dair bir bilgi vermedi.

Savunma Bakanı milletvekillerine yaptığı "İhlalin saldırı sayılacağını" söylediği açıklamalarında, "İlk saldıran tarafın Tayvan olmayacağını geçmişte de söylediklerini" hatırlatarak Çin'in saldırmadığı halde onların da bir karşılık vermeyeceklerinin altını çizdi.

ÇİN'E AİT 33 UÇAK VE 4 GEMİ ADA ÇEVRESİNDE GÖRÜLDÜ

Öte yandan Tayvan Savunma Bakanlığı, gün içinde Ada çevresinde Çin'e ait 33 savaş uçağı ve 4 savaş gemisinin görüldüğünü bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, uçaklardan 9'unun Tayvan Boğazı'ndaki itibari hattın doğusuna ve Tayvan'ın "Hava Savunma Tanımlama Bölgesi (ADIZ)" ilan ettiği yerin güneybatısına uçtu. 4 J-11 ve 4 J-16 savaş uçağı ile bir Y-8ASW denizaltısavar uçak "orta çizgi"yi geçti.

Ada çevresinde tespit edilen 28 savaş uçağı, 3 dron ve 5 geminin, elektronik takip vasıtaları, devriye uçakları, gemiler ve yer füze sistemleriyle izlendiği kaydedildi.

ÇİN-TAYVAN ANLAŞMAZLIĞI

Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Koumintag) güçleri ile Mao Zıdong önderliğindeki Çin Komünist Partisi (ÇKP) güçleri arasında yaşanan iç savaşta galip gelen Komünistler, 1 Ekim 1949'da Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmişti.

İç savaşı kaybeden Koumintag üyeleri ise Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek burada geçici hükümet kurmuştu.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin kendi topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasındaki ayrılık hala sürüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN