Avustralya'da 'Tayvan ziyareti' krizi: İktidar ve muhalefet partileri gidiyor, başbakan gitmiyor

Avustralya'da 'Tayvan ziyareti' krizi: İktidar ve muhalefet partileri gidiyor, başbakan gitmiyor

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Avustralya hükümetinin, Hint-Pasifik'te barışı koruma arzusunu iletme amaçlı olduğu bildirilen beş gün sürecek ziyaret için Tayvan'a gidecek heyetin bir parçası olmayacağını söyledi.

SELMAN CÖMERT

The Australian gazetesinde yer alan habere göre, aralarında Avustralya'nın iktidardaki İşçi Partisi ve muhalefetteki Liberal-Ulusal koalisyon milletvekillerinin bulunduğu bir heyet, yarın Tayvan'a uçacak. Başbakan Albanese, Tayvan'a yapılacak ziyaretin hükümet liderliğinde olmadığının altına çizdi.

Albanese, Güney Avustralya eyaletinin Renmark kasabasında gazetecilere verdiği demeçte, "Çin söz konusu olduğunda ve Tayvan'daki statükoyu desteklemek söz konusu olduğunda, partiler üstü bir tutum devam ediyor" dedi. Tayvan'a ziyaret gerçekleştirecek siyasetçilerin niyetlerinin sorulması üzerine Albanese, "Hiçbir fikrim yok, ben gitmiyorum, onlara sormalısınız" yanıtını verdi.

'SALGIN NEDENİYLE ASKIYA ALINAN ZİYARETLER TEKRAR BAŞLADI'

Tayvan'ı ziyaret edecek heyette Ulusal Parti'nin eski lideri Barnaby Joyce'un da yer alacağı, Reuters'e konuşan sözcüsü tarafından doğrulandı. İki İşçi Partisi milletvekilinin de heyette bulunacağı iddialar arasında.

Avustralya Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı sözcüsü, çeşitli partilerden politikacıların Kovid-19 salgını öncesinde düzenli olarak Tayvan'a seyahat ettiğini ve mevcut delegasyonun "bu faaliyetin kaldığı yerden devam ettiğinin bir göstergesi olduğunu" söyledi.

'ZİYARET, PEKİN'İN ENGELLEME İHTİMALİNE KARŞI GİZLİ TUTULDU'

Heyetin, Tayvan Dışişleri Bakanlığı'nın desteğiyle Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen ve Dışişleri Bakanı Joseph Wu'yla görüşeceği bildirildi. Çinli diplomatların iptal ettirmek için lobi faaliyetleri yürütmesini engellemek amacıyla gizli tutulduğu söylenilen ziyarette; güvenlik, ticaret, tarım ve bölgesel meselelerin müzakere edileceği bildirildi.

Avustralya; Asya Pasifik'te artan nüfuzu, aralarındaki ticaret anlaşmazlıkları ve Kovid-19'un çıkış yeri olması nedeniyle en büyük ticaret ortağı Çin'le karşı karşıya gelmişti. Ancak Başbakan Albanese geçen ay Endonezya'daki G20 zirvesinin oturum aralarında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'le bir araya gelerek ikili ilişkilerin daha sıkı olması beklentilerini artırdı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN