Trump-Starmer hattında ‘gümrük vergisi’ trafiği: NATO ülkelerini tarifeyle tehdit etmek yanlış

Trump-Starmer hattında ‘gümrük vergisi’ trafiği: NATO ülkelerini tarifeyle tehdit etmek yanlış

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı telefon görüşmesinde, Washington’un NATO müttefiklerine yönelik gümrük vergisi tehditlerinin yanlış olduğunu söyledi. ABD Başkanı ile İngiltere Başbakanı’nın görüşmesi, Washington'ın Danimarka'dan Grönland'ı satın alması konusunda bir anlaşmaya varılana kadar, önce yüzde 10, sonra yüzde 25 oranında gümrük vergisi uygulayacağını söylemesinin ardından gerçekleşti.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı telefon görüşmesinde, “Müttefiklerinin kolektif güvenliğini sağlamak için birlikte hareket eden NATO ülkelerine gümrük vergisi uygulamak yanlıştır” dedi.

Trump ile Starmer’ın telefon görüşmesi, Washington'ın Danimarka'dan Grönland'ı satın alması konusunda bir anlaşmaya varılana kadar, 1 Şubat'tan itibaren ABD'ye gönderilen her ürüne yüzde 10, 1 Haziran'dan itibaren ise yüzde 25 oranında gümrük vergisi uygulayacağını söylemesinin ardından gerçekleşti.

Starmer, “Kuzey Kutbu'ndaki güvenliğin, Avrupa-Atlantik çıkarlarını korumak için tüm NATO müttefikleri için öncelikli olduğunu” belirtti.

Trump’ın “Grönland verilene kadar baskı sürecek” mesajı, Avrupa’da soğuk duş etkisi yaratmış; Avrupalı liderler, söz konusu tutumu uluslararası hukuka ve müttefiklik ruhuna aykırı bulduklarını belirterek sert açıklamalar yapmıştı.

Toprak bütünlüğü ve egemenliğin pazarlık konusu yapılamayacağını vurgulayan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Gümrük tarifeleri, transatlantik ilişkileri zedeler ve tehlikeli bir aşağı yönlü sarmal riskini doğurur. AB, Danimarka ve Grönland halkıyla tam dayanışma içindedir. Avrupa, egemenliğini koruma konusunda birlik içinde kalacaktır” ifadelerini kullanmıştı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN