Trump "Yok Ettik" Dedi, Raporlar "Sapasağlam" Diyor: İran'ın nükleer tesislerini koruyan o 'mucize beton' sırrı ne?

Trump "Yok Ettik" Dedi, Raporlar "Sapasağlam" Diyor: İran'ın nükleer tesislerini koruyan o 'mucize beton' sırrı ne?

İsrail-İran arasındaki gerilim giderek artıyor. Savaşa dahil olan Amerika Birleşik Devletleri'nden peş peşe açıklamalar gelirken sıcak bir gelişme yaşandı. ABD'nin B-2 hayalet uçakları İran'ın nükleer tesislerini vururken ABD Başkanı Donald Trump'dan zafer kutlaması geldi. Ancak gerçek başka çıktı. İran'ın nükleer tesislerini koruyan o 'mucize beton' sırrı ne? Ortaya çıkan gerçeği duyunca şok olacaksınız.

Dünya nefesini tuttu, ABD'nin B-2 hayalet uçakları İran'ın nükleer tesislerini vurdu. Saldırının hemen ardından eski ABD Başkanı Donald Trump, "İran'ın nükleer programını tamamen yok ettik!" diyerek zafer ilan etti. Ancak Pentagon'dan sızdırılan ve The New York Times gibi ABD'nin önde gelen basın kuruluşlarının yayınladığı raporlar, bambaşka bir gerçeğe işaret ediyor: İran'ın yerin metrelerce altındaki tesisleri, gizemli bir "mucize beton" sayesinde saldırıyı çok az hasarla atlatmış olabilir.

İKİ AYRI GERÇEKLİK: TRUMP'IN ZAFERİ Mİ, PENTAGON'UN FİYASKOSU MU?

Ortada iki farklı ve birbiriyle taban tabana zıt bir tablo var:

Trump'ın İddiası: Truth Social hesabından açıklama yapan Trump, operasyonu "tarihin en başarılılarından biri" olarak nitelendirdi ve aksini iddia edenleri "yalancı" olmakla suçladı. Temsilcisi Steve Witkoff da Fox News'e, Fordo'ya 12 sığınak delici bombanın isabet ettiğini ve İsfahan'daki tesisin tamamen imha edildiğini söyledi.

yeni-proje-2025-06-27t102504-921

Sızdırılan Rapor: Pentagon'dan sızdırılan ve NYT ile CNN'in ulaştığı istihbarat raporuna göre ise durum çok farklı. Rapora göre saldırılar, yer üstündeki binalara hasar verse de, yerin 80-90 metre altındaki ana nükleer tesisler büyük ölçüde sağlam kaldı. Rapor, İran'ın nükleer programının sadece "birkaç ay" geriye itildiğini öne sürüyor. Bu sızıntı sonrası FBI, haini bulmak için soruşturma başlattı.

İRAN'IN GİZLİ SİLAHI: NEDİR BU 'MUCİZE BETON'?

Tartışmaların merkezinde ise İran'ın ileri mühendislik ürünü olan ve "mucize beton" olarak da bilinen "Ultra Yüksek Performanslı Beton" (UHPC) yer alıyor.

Popular Mechanics dergisine göre İran, özellikle dağların içine oyulmuş Fordo gibi tesislerde bu özel betonu kullandı. Bu beton, çelik fiberler ve özel kimyasallarla güçlendirilmiş, normal betondan katbekat daha dayanıklı bir malzeme. İddialara göre bu zırh, ABD'nin en güçlü sığınak delici bombalarından biri olan 13,6 tonluk MOP (Massive Ordnance Penetrator) bombalarının bile delemediği bir koruma sağlıyor. Yani ABD'nin milyarlarca dolarlık bombaları, İran'ın bu teknolojik beton duvarına çarpmış olabilir.

yeni-proje-2025-06-27t102306-344

TARAFLAR NE DİYOR? HASARIN BOYUTU BELLİ DEĞİL

İran: Dışişleri Bakanlığı, tesislerin "ciddi hasar gördüğünü" kabul etti ancak programın tamamen durmadığını ve devam ettiğini açıkladı.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA): Henüz bağımsız bir denetim yapmadı. Tesislerin gerçek hasar durumu, UAEA denetçileri bölgeye girene kadar bir sır olarak kalacak.

Sonuç olarak dünya şu sorunun cevabını arıyor: Donald Trump, siyasi bir zafer kazanmak için abartıyor mu, yoksa Pentagon'dan sızdırılan raporlar, ABD'nin en güçlü silahlarının bile İran'ın mühendislik dehası karşısında yetersiz kaldığını gizlemek için mi servis edildi? Bu "mucize beton" sırrı çözülene kadar tartışma devam edecek gibi görünüyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN